Ikan Merah Masak Taucu

9:04 PTG

Lama benar rasanya tak makan ikan!
Malam tadi ketika sedang mamai-mamai tidur, tiba-tiba teringat ada satu tin ikan sardin di dalam almari dapur. Amie pun terus telefon Fuad. Ha ha haaa.... macam jauhnya sebatu! Padahal, Amie dalam bilik, Fuad pula di tingkat bawah.
Jam sudah menunjukkan angka 1 tengahmalam.
"Ada satu tin sardin dalam almari dapur.
Esok pagi masak sardin jew untuk sahur. 
Jangan lupa goreng telur dadar.
Masak sayur sup untuk Baba.
Simpan balik ayam masuk tempat sejuk beku."
Menyahutlah anak teruna kita dengan penuh taat : "Ok. Ok. Mommy."
Sepanjang bulan Ramadhan memang Amie tak pernah masak untuk sahur. Fairuz dengan Fuad sudah sedia dengan jadual giliran memasak. Tidak ada arahan atau paksaan untuk memasak sahur, tapi itulah yang mereka lakukan bermula dari tahun lepas. Memang tak lena tidur sebab menjelang pukul 3 pagi, ada sahaja aroma menerjah menerobos masuk ke bilik tidur!
Selesai masak, Fuad atau Fairuz akan kejutkan kami berdua untuk bersahur.
Itu cerita semalam!
Ini kisah hari ini pula.
Hari ini Amie lepaskan rasa dengan memasak ikan merah.
Ikan Merah Masak Taucu.
Ikan Merah Masak Taucu tambah dengan terung! 

Bahan-bahan:
5 keping ikan merah - perap seketika dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng hingga masak
2 biji terung panjang - belah 2 dan potong 2 setiap bahagian - goreng hingga masak - toskan
3 sudu besar taucu masin
1 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
5 biji cili hijau
2 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 cm halia

 Cara:
1. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan / terung.
2. Masukkan kesemua bahan hiris, dan tumis hingga wangi.
3. Masukkan taucu , dan tambahkan air.
4. Setelah tumisan mendidih, masukkan ikan dan terung goreng.
5. Kacau rata, dan tambahkan perasa seperti garam./ gula/ perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

Nampaknya, ada banyak lebihan ikan masak taucu, jadi esok pagi Fuad hanya perlu panaskan saja  untuk sahur.

Di saat hendak berbuka, Encik Suami minta Amie masakkan sup sayur. Amie campurkan lobak merah, taugeh, sawi dan fish ball. Enck Suami kata, sup itulah yang membuka seleranya!

Sebelum ini setiap kali berbuka, makanan sampingan wajib ada yang Encik Suami beli sudah tentunya murtabak, popia dan sejenis kuih lain. Petang tadi, Amie yang pilih kuih ...hiks! Sudah tentulah Amie pilih kuih kegemaran Amie seperti tepung talam gula merah!

 Seri muka ini kata Encik Suami untuk Firdaus!

Popia juga untuk Firdaus!
Sudahnya Firdaus tak akan menyentuh nasi sekiranya sudah berasa kenyang makan kuih!

Heheheee... kuih nona manis kononnya!
Amie belum sentuh lagi, tak tahu apa rasanya!

Yang ini kuih rangin. 
Kecil comel saja saiznya, dengan harga RM1 untuk 3 biji!
Rupanya dua biji sudah hilang dari piring, dan Amie sempat masukkan ke mulut sebiji yang tertinggal. Ha ha haaa... tak payah, gigit, masuk terus ke mulut sebab kecil sangat! Eh...! Atua mulut kita yang besar sangat...wakakakaaaa!

Tidak ketinggal, kuih berongko.
Yang ini memang tidak ada sesiapa nak usik.
Amie simpan dalam peti sejuk.
Belum lagi Amie makan. Esok pagi waktu sayur pun boleh makan, atau untuk berbuka esok petang pula!

Hari tu teragak-agak nak beli otak-otak takut gatal. Hari ini tak teragak-agak beli 15 bungkus otak-otak. Alhamdulillah! Otak-otak tak gatal!

2 comments

  1. wah untungnya ada anak bujang pandai masak. Dah boleh ganti mak dia di dapur. Jarang anak bujang nak bangun masak sahur.

    BalasPadam
  2. Notie,
    nak buat cemana...semuanya jantan ha ha haaaaa...terpaksalah tolong mommy diorang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe