Laksa Sarawak

8:53 PTG

Jumpa lagi!
Kali ini Amie kongsikan resepi Laksa Sarawak pula. Sebelum ini Amie pernah cuba resepi dari pelbagai sumber termasuk buku resepi dan majalah. Dan pernah makan di beberapa buah restoran serta hotel. 
Kesimpulannya, kalau nak lebih puas hati nampak gayanya kenalah masak sendiri.....hiks! Nak lebih rasa udang (air rebusan udang), nak kuah lebih pekat atau lebih cair, memang di tangan sendiri. Menyiapkan bahan untuk resepi ini memang agak remeh, memerlukan masa dan kesabaran, tapi hasilnya memang boleh angkat jempol! Walaupun pernah gunakan pes yang sudah sedia dalam paket, tapi tetap juga nak buat sendiri...ikut suka kamulah Amie!



Bahan-bahan untuk pes:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai – dihiris
1 cm belacan
1 sudu besar serbuk jintan  manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
½ cawan kacang tanah goreng – kisar kering dan asingkan
1 sudu besar bijan sangan –kisar kering dan asingkan
3 sudu besar minyak
Cara memasak:
1.         Kisar kesemua bahan kecuali minyak. Kacang tanah dan bijan dikisar berasingan.
2.         Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan  termasuk kacang tanah dan bijan.
3.         Tumis dengan api sederhana panas sehingga terbit minyak.



Bahan-bahan untuk kuah laksa:
1 cawan pes laksa
2 cawan santan pekat
6 cawan air rebusan ayam
6 cawan air rebusan udang
Garam dan gula secukup rasa

Bahan laksa:
1 bungkus mee hoon – rendam dengan air panas hingga lembut - toskan
500 gram isi ayam – celur hingga masak
500 gram isi udang segar – celur hingga masak
1 bungkus mee hoon – celur dan toskan
1 cawan  taugeh
1 cawan hirisan daun ketumbar
4 biji telur -didadar nipis dan dihiris
limau kasturi
sambal belacan
Cara memasak:
1. Campurkan air rebusan ayam dan air rebusan udang di dalam periuk.
2. Masukkan pes laksa ke dalamnya dan renih selama 1 jam.
3. Tuangkan santan dan apabila kuah mula mendidih, tambahkan garam dan gula. Padamkan api dapur.
4. Untuk menghidangkannya, masukkan mee hoon, taugeh, hirisan telur dadar, udang dan ayam.
5. Tuangkan kuah,  bubuh sambal belacan,  dan taburkan hirisan daun ketumbar.
6. Enak dinikmati bersama perahan limau kasturi.


2 comments

  1. Assalam kak amie..
    Sedapnya lahai Laksa S'wak..nak buat tu banyak benda..tp bila mangkuk boleh ulang² sampai abes.
    Saya x pernah buat sndri..tp tolong² adik buat guna pes laksa hj manan kalau x silap.

    BalasPadam
  2. Amie, bestnya resipi Sarawak Laksa! Amie punya macam ringkas dan mudah sebab yang PH tengok kat buku resipi, sampai pening dibuatnya! Nanti bila senang, PH nak cuba. Thanks for sharing!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe