Kari Asam Pedas Ikan Sembilang

4:00 PTG

Sebelum solat Jumaat, Fuad siap pesan...
Kalau Mommy masak lauk, jangan lupa buat yang berkuah!
Tahu dah... 
Tak payah pesan pun Mommy memang masak menu yang berkuah.
Selesai solat Jumaat, Fuad dan Fairuz meberpa ke dapur. Sayangnya kita senang menumis perencah asam pedas... tunggu hingga pecah minyak! Kemudian budak berdua tu... entah makan apa! Ada roti, ada coconut shake....
Kita dengan sabarnya menunggu sehingga perencah asam pedas benar-benar sebati! Kena masak lama sedikit untuk rasa yang lebih enak!
Sebelum ini kita pernah masak Kari Asam Pedas Ikan Sembilang dan resepinya DI SINI. Itu dulu.... sebab rajin sedikit, sebelum menjadikan ikan sembilang bersatu dengan kuah kari asam pedas, kita goreng dulu ikan itu. Tapi kali ini tidak.... sekali harung...ikan berenang dalam kuali kari asam pedas.


Penuh ruang dapur dengan aroma semerbak kari asam pedas ikan sembilang! Iyo laaa.... dah perencah asam pedas ditambah dengan serbuk kari lagi! Memang tak sabar nak tunggu masakan ni siap!

Jom tengok resepinya di bawah ini.

Bahan:
1 kg ikan sembilang - bersihkan dan potong ikut suka
3 sudu besar serbuk rempah kari ikan
2 biji tomato - belah 4
7 biji kacang bendi
1 batang serai - dititik
2 pelepah daun kari - lurutkan
5 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur 
3 cawan air
1 sudu kecil halba
perencah Maggi Cukup Rasa / garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
20 biji cili kering
5 biji cili padi
1 sudu kecil belacan
1 cm halia
2cm kunyit hidup


Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari, daun kari, halba serai dan asam keping. Masak sehingga pecah minyak.
3. Tambahkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan ikan sembilang dan masak menggunakan api sederhana panas.
6. Setelah ikan sembilang masak dan kuah kelihatan mula memekat, masukkan tomato dan kacang bendi serta daun limau purut. Biarkan seketika sehingga daun limau purut berubah warna.
7. Perasakan dengan Maggi Cukup Rasa /garam / gula / perasa pilihan - optional

Bila dah siap masak... tak ada kelibat Fairuz atau Fuad di dapur!
Kita intai-intai....Fuad terlentang tertidur di ruang bacaan. Fairuz terlena di ruang tamu!
Tak sampai hati nak kejutkan.
Kita pun menyelinap semula ke dapur.
Makan nasi dengan Kari Asam Pedas Ikan Sembilang.
Makan sorang-sorang aje.

2 comments

  1. Saya suka ikan sembilang buat asam pedas atau goreng berlado

    BalasPadam
  2. Saya suka ikan sembilang buat asam pedas atau goreng berlado

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe