Nasi Kerabu Biru

4:32 PTG

Nasi Kerabu memang sedap. 
Kalau malas nak buat, beli saja di gerai.
Boleh pilih lauk-pauk pilihan.
Tapi itu kalau anda berada di tempat kita sendiri....


Di LD, ada juga peniaga nasi kerabu dari Kelantan, tapi bahan-bahannya tidaklah semeriah yang pernah Amie jumpa di negeri Kelantan, atau di pasar-pasar malam sekitar Kuala Lumpur (sewaktu Amie menuntut di Universiti Malaya suatu ketika dahulu).
Jadi, Amie jangan banyak songel....!
Nak penuhi selera, kenalah masak sendiri. Lagipun bukan tak pernah buat sebelum ini. Boleh klik DI SINI untuk melihat resepi yang lalu.
Memang proses penyediaannya agak remeh, tapi hasilnya berbaloi-baloi!


Bahan untuk nasi:
4 cawan beras wangi
10 kuntum bunga telang - masak bersama 4 cawan air dan tapis
3 helai daun limau purut - siat-siat

Cara:
1. Campurkan beras, daun limau purut dan air bunga telang ke dalam rice cooker.
2. Tekan suiz dan biarkan masak seperti nasi biasa.


Sambal Kelapa
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa parut
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 batang serai
1cm halia
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk

Cara:
1. Bersihkan ikan dan bakar. 
2. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. 
3. Tumbuk kelapa supaya kelihatan lebih halus. 
4. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan sehingga halus halus. 
5. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. 
6. Campur sekali ikan dan bawang, dan goreng tanpa minyak sehingga agak garing. 
7. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan lada putih, garam dan gula. Gaul hingga sebati. 


Budu Tumis
Bahan-bahan:
10 biji cili kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
200ml santan pekat
2 batang serai
2 keping asam gelugur
1 cawan budu 
garam dan gula melaka
minyak

Cara: 
1. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Tumis kesemua bahan di atas sehingga pecah minyak.


Solok Lada
Bahan-bahan:
10 biji lada hijau (kalau tak ada hijau, merah pun boleh) - belah dan buang biji 
1 cawan kelapa parut putih
4 biji bawang merah
1.5 cm halia
sedikit lada hitam
2 ekor ikan kembung saiz besar - ambil isi sahaja
sedikit garam / gula / perasa pilihan
Cara:
1. Tumbuk bawang, lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
2. Campurkan dengan kelapa parut dan sebatikan.
3. Sumbatkan ke dalam lada. 

4. Kukus hingga masak.



Lauk-pauk dan bahan sampingan untuk Nasi Kerabu:
ikan goreng salut tepung
keropok ikan
telur masin
pelbagai hirisan sayur-sayuran seperti kacang panjang, kubis, taugeh, serai, bunga kantan dan sebagainya.

Dulu pernah tanam pokok bunga telang, tapi Encik Suami tebang sebab katanya pokok telang terlalu subur sampai menjalar ke pagar jiran. Sekarang kalau nak masak nasi kerabu terpaksalah Encik Suami tolong carikan bunga telang.... entah dari mana! Katanya, ambil di rumah kawan. Bukan sekali dua, banyak kali juga kalau kita minta carikan bunga telang, pasti dibawah pulang satu kantung kecil berisi 30-40 kuntum..... kita bukan nak pakai banyak pun, sikit jew buat warna nasi tu! Kadang-kadang lebihnya kita simpan atau keringkan untuk digunakan pada masa yang lain.

2 comments

  1. Wah excellent betul Amie..ore kelate pun makan nasi kerabu tak semeriah yang Amie buat.Good job!

    BalasPadam
  2. five stars! thump up!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe