Nasi Lemak Tumis & Sambal Udang Aroma Pandan

8:26 PG

Assalamualaikum dan selamat pagi.
Nasi Lemak Tumis yang Amie paparkan ini merupakan hidangan sarapan pagi kami seisi keluarga kelmarin. Memandangkan sibuk dengan beberapa urusan makan-makan keluarga di kampung, jadi entri masakan terpaksa ditunda dan Alhamdulillah hari ini Amie dapat kongsikan bersama.



Sekali lagi Amie berkesempatan mencuba resepi dari buku masakan Hidangan Tradisi Pulau Pinang oleh Puan Hasma Basir. Kali ini Amie cuba masakan Nasi Lemak Tumis.  Lauk pauknya pula Amie olah mengikut citarasa keluarga. Amie rasa teruja untuk mencuba Nasi Lemak Tumis memandangkan bahan yang digunakan agak sedikit berbeza dengan resepi nasi lemak yang selalu Amie hasilkan. Kita lihat sama-sama apakah bahan-bahan pilihan Puan Hasma Basir di bawah ini.


Resepi : Nasi Lemak Tumis
Sumber : Hidangan Tradisi Pulau Pinang oleh Puan Hasma Basir

Bahan A:
3 cawan beras - cuci bersih dan toskan

Bahan B:
2 biji bawang merah - hiris
2 cm halia - hiris
1/2 cawan minyak

Bahan C:
5 biji buah pelaga
2 helai daun pandan

Bahan D:
3 cawan santan 
1 sudu makan garam - ratakan

Biasanya kita jumpa kulit kayu manis atau bunga lawang serta bunga cengkih dalam nasi lemak, tapi kali ini kita jumpa buah pelaga pula.



Cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis Bahan B hingga layu kekuningan.
2. Masukkan pula Bahan C dan diikuti dengan Bahan A.
3. Gaul kesemua bahan dan masak sehingga beras menjadi kering.
4. Kemudian tuangkan santan dan kacau rata. Tutup api dapur selama 15 minit.
5. Hidupkan kembali api dapur dan masak nasi hingga tanak.

Inilah yang Amie rasa keunikan resepi ini kerana setelah kesemua bahan digaul rata, dimasak pula hingga beras kering... dan setelah dituang santan, api dapur pula dipadamkan dan dibiarkan selama 15 minit! Dan kemudian dimasak lagi sehingga nasi tanak!

Amie dapati Nasi Lemak Tumis kelihatan cantik berkilat! Fuad (tukang komen masakan) mengatakan nasi lemak ini sungguh enak! Memandangkan tidak ada resepi tentang lauk pauk Nasi Lemak Tumis (melainkan ada gambar sambal dan telur dadar tanpa penerangan), jadi Amie memilih sendiri lauk pauk yang hendak digandingkan dengan nasi tersebut.


Amie sediakan Sambal Udang Aroma Pandan pula! Rasanya sudah tentulah selain sedap, harum menambah selera sampai Fuad berkali-kali menambah sampai licin sambal di kuali! Kita lihat resepinya di bawah ini:

Resepi : Sambal Udang Aroma Pandan
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
800 gram udang kertas - bersihkan dan buang kulit
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
5 helai daun pandan - siat dan simpul
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
20 biji cili kering
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang - toskan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah


Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng daun pandan hingga terbit bau.
2. Masukkan bahan kisar serta gula dan tumis hingga terbit minyak. Jika terlalu kering, masukkan bancuhan air asam jawa.
3. Masukkan udang dan tumis sehingga udang masak.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Keluarkan daun pandan apabila hendak menghidangkan sambal.



Amie tambah keropok papadom dalam hidangan.



Ada sesiapa ingin mencuba resepi ini?



Dipersilakan dengan segala senang hati. Hidangan yang bakal anda sajikan pasti menggoda selera seisi keluarga untuk menikmatinya!

3 comments

  1. Sekali makan, akan tambah berkali2 nih.

    BalasPadam
  2. waduhhhhh kemecer aku...uweenakkkkk bangetttt...

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe