Gugus Anggur Di Celah Ranting

2:39 PTG

Salam sayang buat teman-teman blogger dan pengunjung yang dirindui. Petang ini Amie bawa rakan-rakan berkunjung ke belakang dapur Amie, melihat gugus-gugus anggur yang sedang membesar terselit dan menyelit di celah ranting dan ada yang tertutup oleh daun-daun anggur yang lebar dan besar.


Jom kita tengopk-tengok gugus-gugus anggur kami di Amie's Little Cottage. Tidak ada sebarang syarat, peraturan atau larangan di kawasan tanaman anggur kami. Kalau boleh petik, petiklah anggur yang masih muda tu...mmmm rasanya tentulah masam! Kena tunggu sebulan lagi supaya anggur masak dan berubah warna hijau kepada ungu tua! Rasanya tentulah manis.....

23 comments

  1. salam kak Amie..bestnye ade anggur belakang rumah lagi tu..
    psstt..Takziah ye kak.Semoga arwah ditempat dikalangan org2 beriman.
    Al-Fatihah.

    BalasPadam
  2. salam k.amie....
    kalau mcm tu..bulan mac ni rasanya sempat dia tukar warna kpd ungukan...macam sempat jer ucu rasa..hahaha..
    itupun kalau ada org sudi nk datang ke teratak buruk ucu kt meru ni...
    tak cukup bakul pasar...bakul fama ucu sediakan...hihihi...

    BalasPadam
  3. seronoknya ada pokok anggur kt blkg umah....kalau cm nie puaslah amie mkn buah anggur....

    BalasPadam
  4. bestnya tanam anggur sndiri..berbuah lebat pulak tu....tak pe, masih sabar menunggu sebulan lagi..hihihi

    BalasPadam
  5. subhanallah kak amie.... sukanya tgk buah anggur tu... tumbuh subur. kalaulah dekat mau petik2 juga tu.. hehe

    BalasPadam
  6. Buat jus yang fresh sedap tu amie..musim panas ni mesti bestkan??

    BalasPadam
  7. Kamalia,
    terima kasih, mudah-mudahan.
    Ada 3 pokok semuanya.

    Ucu,
    nampaknya tiket kena ubah tarikhlah Ucu, dari Mac ke Mei (setelah kembalinya beliau ke rahmatullah tempohari...) rancangan pun diubah.
    Bukan main besar lagi bakul yang Ucu sediakan tu... he he heh nak sampai kepada berubahnya warna anggur ke ungu tu yang susah sikit... biasanya ada tupai kaki dua kepala hitam yang dah tunggu!

    Myda,
    belum puas makan anggur sendiri, sebab selalunya sebelum masak sudah kena kekah tupai kaki dua!

    BalasPadam
  8. MP,
    lepas ni... kononnya nak jaga nak pelihara, nak bubuh baja.. he he hehh supaya lebih lebat buahnya!

    Izan,
    alhamdulillah.. hidup subur, dan tak cerewet pula! Memang jenis pokok yang baik dan dengar kata.. he he heh

    Puan Ros,
    memang sedap...berkhasiat lagi ye Puan Ros.

    BalasPadam
  9. As'salam Amie

    bila lihat buah anggur ni teringat ct penah tanya benihnya kan, tapi kat rumah ct tu kat manalah nak tanam. nanti baru nak naik pucuk tu adalah pemangsa yang makan. Jadinya tengok jerlah kasi puas2 buah anggur ni..

    BalasPadam
  10. assalam k. Amie
    bestnya ada pokok anggur..eeeii teringin sy dpt petik sendiri terus masuk mulut yum ha ha feberet sy
    tp sayang tak leh tanam baru je pokok2 kat belakang umah sy kena buang hu hu sedey sgt ni

    BalasPadam
  11. Teringin pulak singgah kat Lahad datu petik buah anggur hijo tu..tentu segar sangat rasa dia kan Kak Amie..

    BalasPadam
  12. Amie, bestnya dapat tanam anggur, kalau boleh nak rasanya pergi jumpa Amie, nak semaian anggur..

    BalasPadam
  13. seronokkan bila tengok tanaman kita mengeluarkan hasil?

    BalasPadam
  14. wahhh..tanam pokok anggur sendiri ke kak? sukanya tengok pokok akak ni...geramsss

    BalasPadam
  15. salam Amie..bestnya da pokok anggur sendiri.KLu atie la mmg truja sgt...maunya hari2 menbedek buah anggur..hihihi

    BalasPadam
  16. Seronoknya ada pokok sendiri. Kalau macam tu kak Zai datang sebulan lagi anggur dah masaklah, boleh tumpang makan anggur yang Amie tanam hehehe...

    BalasPadam
  17. salam kak amie .. lama x jengah dapur kak amie ni .. huhu.kak amie tanam anggur ya ... bestnya tengok bila hasil tanaman berbuah .. abah wani ada tanam jugak .. tapi x berbuah la kak amie ..daun je lebat saja ..lepas tu nampak daun tu berlubang2 macam tak sihat .. ada tip ke tak nak tanam pokok anggur

    BalasPadam
  18. bestnya kak, qema pun teringin nak tanam anggur kat laman rumah baru nanti tapi xtau cara, kot tanam xsampai berbuah dah mati, tangan panas hehe

    BalasPadam
  19. Wah!...bestnya...boleh petik2 anggur kat belakang rumah je...nak petik..nak petikkk..:)

    BalasPadam
  20. CT Delima,
    tak apalah Ct, tak dapat tanam pun masih boleh tengok di belakang dapur Amie he he hehh

    Mama Sara Nur,
    kalau petik terus makan rasanya lain sikit, tak sama dengan anggur yang kita biasa beli.

    Rahel,
    anggur hijo tu tukar warna ungu kalo masak. Jom singgah kalau ada kelapangan waktu.

    BalasPadam
  21. Ummie,
    jauhnya kita ye Ummi... nak pos pun takut benih anggur mati dalam perjalanan.. he he hehh

    WC,
    memang seronok.... apalagi kalau hasilnya menjadi!

    Quinnie,
    betul tu Quinnie, tanam sendiri 3 pokok di belakang dapur.

    BalasPadam
  22. Azatie,
    kalau ada Encik Suami memang kami suka belek-belek, tapi akhir-akhir ini selalu sorang-sorang di rumah, jadi nak belek-belek tu tak berteman...rasa malas pulak!

    Zaitun,
    memang, ikut kebiasaannya dalam tempoh 3 bulan anggur akan mula masak, itu pun bergantung kepada cuaca. Kalau asyik hujan, pokok anggur pun tak tahan serap air... itu yang buat daun jadi kuning, dan buah-buahnya pun gugur!

    Wani,
    boleh buang semua daun anggur supaya batangnya keluarkan bunga.

    BalasPadam
  23. Qema,
    perkara pertama, dapatkan anak benih, tentang tanah dan sebagainya itu urusan selanjutnya, memang boleh ditanam di negara kita. Insya-Allah ada kesempatan Kak Amie buat juga entri tentang tanaman anggur.

    Cik Cek,
    jom petik...jangan lupa bawa bakul ye Cik he he hehh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe