Sembang Adik-Beradik di Dapur Sambil Makan Kacang Pool

8:30 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Masih lagi cerita di kampung laman.
Sewaktu kita pulang ke kampung, semua adik-beradik dan anak-anak buah datang berziarah di rumah Bonda. Adik Wi datang bawa tiffin tiga tingkat berisi kacang pool yang sudah direbus. Meratahlah kami bersama Wak Niah, Wak Kanang, dan Adik Chah di dapur. 

Pada masa yang sama, Abang Farid datang bersama Aseeyah dan Hamzah. Seronok sangatlah cucunda kita ditimang-timang bertukar tangan dari nenda ke nendanya! Buyut pun nampak ceria bermain dengan cicitnya.

Kacang Pool Rebus - ada isi merah dan ada isi kuning.


Adik Wi bawa pisang helang. Ada yang sudah masak dan ada yang masih mengkal.



Adik Wi bawa juga peria. Kelmarin kita hendak masak, tapi tak sempat!


Dan dibawanya juga buah betik yang sudah masak ranum. Sebahagiannya Wak Niah buat jus. Kalau bubuh yogurt dan susu segar, jadilah smoothie. Teringat waktu kita alahan mengandung Abang Farid, hanya smoothie sahaja yang beoleh masuk perut! Jenuhlah Encik suami beli smoothie , segala jenis buah dari epal sehinggalah ke smoothie betik!

Sup Ekor

Sambil makan kacang pool, sambil makan nasi. Makanlah dengan baki lauk-pauk yang ada. Ikan goreng pun banyak. Ada telur dadar dan sambal belacan.

Sup Kerang

Masak Rebus Ikan Kembung


Makan pula keropok amplang.


Menjelang petang, goreng kuih masala vadai dan karipap inti sardin dan inti kentang yang Wak Kanang bawa.


8 comments

  1. Kacang pool tu ada kulit ke macam kacang tanah rebus?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ada kulit.
      Rasanya lebih lemak berbanding kacang tanah rebus.

      Padam
  2. Kami panggil kacang poi...
    betul pun kami sebut betoi...hihihi
    Ralit makan kacang ni sebab kebanyakan isinya sebiji sebiji kan..jarang yang ada dua biji

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betoi tu Mana Cella.
      Isinya hanya sebiji. Sesekali jumpa dua ketoi....🤭😂

      Padam
  3. Masa jalan ke pasar di Penang hari tu ada jumpa kacang poi ni, Pak Inche kata, nilah kacang yg buat kacang pool tu, tapi rasa ralat pulak tak beli. Tak beli tu sebab kata PI takut busuk simpan lama2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin jenis kacang yang tak boleh simpan lama. Adik Wi suka beli kacang ni kalau balik Kedah.

      Padam
  4. Oh ini yg rebus ya kak Amie. Biasa saya lihat kacang pool yg nampak macam ada kuah, telur 😄. Saya penasaran sangat soalnya pengin rasa.

    Kalo ngobrol, sambil makan amplang, beuughhh lupa nanti, tau2 dah habis stoples 🤣🤣. Suka betuuul saya dengan amplang ini .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, inilah kacang pool yang biasa diolah dan dimakan bersama roti dan telur.
      Memang tak sedar habis setoples amplang sambil sembang-sembang.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe