Tersangkut Selera dengan Aloo ki Bhujia & Channa Masala
11:57 PGBismillahirrahmanirrahim.
Antara satu sebab kalau kita hendak ke Pakistan sekali lagi sudah tentulah kerana makanannya yang sedap-sedap! Apa tidaknya, merasa Channa Masala atau Kari Kacang Kuda terus tersangkut selera. Kacangnya lembut dan rasanya cukup sempurna. Channa Masala ini merupakan masakan kari India Utara dan Pakistan.
Begitu juga dengan Aloo Bhujia @ Aloo ki Bhujia atau Potato Curry. Kalau tidak ingat perut dan perjalanan jauh memang hendak meratah banyak-banyak.
Nampaknya dari Lahore ke Naran, ke Hunza dan ke Skardu kami sentiasa dihidangkan dengan dua menu yang enak ini iaitu Aloo Bhujia dan Channa Masala. Masakannya memang berempah tetapi tidaklah terlalu kuat sehingga menyekat selera. Kedua-duanya sangat sedap dan boleh diterima oleh kami semua.
Sarapan dengan roti paratha, omellete, aloo ki bhujia dan channa masala. |
Jom sarapan.
Entah bila lagi hendak makan aloo ki bhujia.
Aloo ki Bhujia. |
Nampak roti begini tiba-tiba rindu roti di negara kita!
Ambillah sekeping, sapu mentega dengan jem.
Tengok omelette pun rasa berselera. Ambillah juga sepotong.
Roti paratha pun memanggil-manggil minta diambil. Tal ambil banyak, separuh saja.
Inilah Channa Masala yang sentiasa menggoda!
Ambil satu senduk pun sudah cukup banyak.
Sarapan kita pagi itu, dan juga sarapan yang sama kawan-kawan yang lain.
Sesekali kita hendak juga minum teh Tapal Danedar.
Lupakan dahulu teh / chai masala sebab kita hendak minum teh yang ringan sahaja.
Lupakan dahulu teh / chai masala sebab kita hendak minum teh yang ringan sahaja.
Bismillah. |
Video kenangan sarapan di Hispar Hotel Skardu.
Tiba-tiba rasa rindu hendak makan channa masala di Kedai Makan Pakistan! Ini tak boleh jadi. Kena cari pasal ajak Encik Suami makan di situ... ahaks!
2 comments
cubalah masak resepi dua tu. Tenguk kacang dalnya pun sedap.
BalasPadamDi LD, ada kedai makan Pakistan Kak Amie? Di Sri Gombak ada satu, in case Kak Amie datang rumah besan :) Bersebelahan Zus
BalasPadam