Tersangkut Selera dengan Aloo ki Bhujia & Channa Masala

11:57 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Antara satu sebab kalau kita hendak ke Pakistan sekali lagi sudah tentulah kerana makanannya yang sedap-sedap! Apa tidaknya, merasa Channa Masala atau Kari Kacang Kuda terus tersangkut selera. Kacangnya lembut dan rasanya cukup sempurna. Channa Masala ini merupakan masakan kari India Utara dan Pakistan.

Begitu juga dengan Aloo Bhujia @ Aloo ki Bhujia atau Potato Curry. Kalau tidak ingat perut dan perjalanan jauh memang hendak meratah banyak-banyak.

Nampaknya dari Lahore ke Naran, ke Hunza dan ke Skardu kami sentiasa dihidangkan dengan dua menu yang enak ini iaitu Aloo Bhujia dan Channa Masala. Masakannya memang berempah tetapi tidaklah terlalu kuat sehingga menyekat selera. Kedua-duanya sangat sedap dan boleh diterima oleh kami semua.

Sarapan dengan roti paratha, omellete, aloo ki bhujia dan channa masala.


Selamat pagi semua. Walaupun masuk bilik sudah menjelang dinihari tetapi dapat juga berehat. Apabila terlalu letih dan berehat tanpa gangguan, dapat tidur lena beberapa jam pun sudah dapat kembalikan tenaga.



Jom sarapan.



Entah bila lagi hendak makan aloo ki bhujia.

Aloo ki Bhujia.


Nampak roti begini tiba-tiba rindu roti di negara kita!


Ambillah sekeping, sapu mentega dengan jem.


Tengok omelette pun rasa berselera. Ambillah juga sepotong.


Roti paratha pun memanggil-manggil minta diambil. Tal ambil banyak, separuh saja.


Inilah Channa Masala yang sentiasa menggoda!
Ambil satu senduk pun sudah cukup banyak.



Sarapan kita pagi itu, dan juga sarapan yang sama kawan-kawan yang lain.


Sesekali kita hendak juga minum teh Tapal Danedar.
Lupakan dahulu teh / chai masala sebab kita hendak minum teh yang ringan sahaja.

Bismillah.


Video kenangan sarapan di Hispar Hotel Skardu.

Tiba-tiba rasa rindu hendak makan channa masala di Kedai Makan Pakistan! Ini tak boleh jadi. Kena cari pasal ajak Encik Suami makan di situ... ahaks!

2 comments

  1. cubalah masak resepi dua tu. Tenguk kacang dalnya pun sedap.

    BalasPadam
  2. Di LD, ada kedai makan Pakistan Kak Amie? Di Sri Gombak ada satu, in case Kak Amie datang rumah besan :) Bersebelahan Zus

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe