Kuch Kuch Hota Hai di Islamabad

9:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ada kalanya kita memaksa diri untuk berlapang dada, terima apa yang terjadi semuanya bukan dalam kawalan. Sepatutnya Skardu - Islamabad merupakan satu perjalanan paling pendek dengan menaiki pesawat PIA, penerbangan domestik yang sudah tentunya menjimatkan masa. Namun begitu, awal-awal lagi sudah berasa kurang gembira dengan maklumat penerbangan yang sepatutnya pada pukul 10 pagi ditunda ke pukul 12 tengah hari dan kemudian ditunda lagi ke pukul 2 petang.

Akhirnya kami keluar dari Lapangan Terbang Islamabad pukul empat lebih dengan perut lapar, belum menjamah makan tengah hari! Di Islamabad sudah tidak ada kelibat Encik Mudassir sebagai tour guide kami, dan tiada juga bayangan Mumtaz Khan sebagai pemandu van kami. Kami mendapat tour guide dan pemandu van baharu!

Kami dibawa ke sebuah restoran yang kelihatan mewah. Entah apa hidangan yang akan disajikan, kami pun tidak tahu. Apa yang kami fikirkan ialah, mengapa begitu lama kami menunggu di meja makan tetapi hanya pinggan, garfu dan pisau sahaja yang disediakan. Setelah lebih 40 minit menunggu, kami menyuarakan kepada tour leader untuk tunaikan solat dahulu memandangkan waktu sudah lewat petang dan kami belum solat jamak zohor dan asar. Berlaku sedikit pertikaian di antara tour leader dengan tour guide, beginilah jawapannya : Restoran ini hanya menyediakan tempat solat untuk lelaki, dan tidak untuk perempuan!


Sabar menanti hidangan tengah hari dari pukul 5:00 hingga 5:40 petang!


Terpandang-pandang dan tertoleh-toleh kalau-kalau pelayan restoran membawa makanan ke meja. Teringat pernah terbaca dalam entri Blogger Yan sewaktu kembara ke Pakistan : Pakistan May - June, '24 - Perjalanan berbelas jam ISLAMABAD ke CHILAS (Day 2) Tulis Yan: 

para pekerja busy menyiapkan hidangan.
style diarang once guests tiba baru la depa busy memasak.

*benda cam ni lah yg kurang setuju dgn style org Malaysia.
cara ni banyak waktu akan terbuang sebab food hanya akan disediakan bila guests sampai di resto.
kunun2nya nak serve food panas2.
kita lak tak sabar la kan.
nak gerak ke utara tu lama lagi.
kalau boleh tiba resto terus hidang kan food then makan, then sambung journey.
kan.
tang ni i think i pun setuju.
they need to improvise this kinda service.


Memandangkan hanya tinggal 28 minit untuk masuk waktu maghrib maka kami pun meninggalkan restoran menuju ke van dan kami difahamkan akan dibawa ke Masjid Faisal yang tidak jauh dari restoran. Ketika van sampai di Masjid Faisal, hanya tinggal 15 minit sahaja untuk mengejar waktu. Sewaktu berlarian menuju ke pintu masjid, kami terpisah-pisah. Kami sangka dekat sahaja pintu masjid, tetapi jaraknya agak jauh. 

Kami tidak tahu Masjid Faisal merupakan masjid terbesar di Pakistan!

Ada yang menaiki tangga menuju ke tingkat atas untuk mengambil wudhu'. Kemudian turun semula kerana tempat wudhu terletak di bawah. Dalam keadaan kelam-kabut itu, selepas wudhu' kami mencari kawasan lapang yang berhampiran untuk solat. 

Sewaktu hendak mengangkat takbiratul ihram, azan maghrib berkumandang! Allahu Akbar!
Akhirnya kami solat jamak maghrib dan isya' dahulu diikuti dengan qadha zohor dan asar. Selesai solat baru perasan ramai perempuan duduk dekat dengan kami. Mereka cuba berkomunikasi tetapi dalam bahasa Urdu. Mereka senyum-senyum. Barulah kami perasan, kami solat berhampiran dengan tempat letak kasut!


Jusna dan rakan-rakan yang lain menaiki anak-anak tangga menuju ke tingkat atas untuk mengambil wudhu' kerana diberitahu seseorang tempat wudhu' di bahagian atas. Sampai di atas, seseorang beritahu pula tempat wudhu' di bahagian bawah. Kata Jusna, nampaknya mereka kena tawaf dahulu baru jumpa tempat mengambil wudhu'. Dalam gambar di atas, ada dua pintu di sebelah kiri, itulah tempat mengambil wudhu' kaum wanita.

Sudah tentu Jusna tidak dapat melupakan kenangan di sini, berlarian dalam keadaan perut lapar untuk mengambil wudhu'!

Dua pintu bilik air untuk kaum wanita mengambil wudhu'.


Selesai solat, masing-masing duduk termenung sementara menunggu masa untuk kembali ke van. Di bahagian belakang itulah kami solat, bersebelahan tempat letak kasut.


Bergambar di hadapan Masjid Faizal, dengan wajah letih dan lesu. Tak sangka hari ini dari Skardu ke Islamabad penuh dengan kuch kuch hota hai!

Google - Masjid Faisal

Masjid Faisal adalah masjid terbesar di Pakistan. Berada di kaki bukit Margalla di Islamabad. Pembangunan Masjid Faisal dimulai pada 1976, mendapat biaya  daripada Raja Faisal, Arab Saudi. Masjid Faisal mampu menampung 100,000 jemaah. Dan jika sampai halaman dapat menampung hingga 200,000 lebih jemaah.

Google - Masjid Faizal

Masjid Faisal terletak di sebelah utara kota dengan latar belakang bukit Margalla, yang merupakan kaki paling selatan Pergunungan Himalaya. Selain tercatat sebagai masjid terbesar di Pakistan, Masjid Faisal pernah menjadi masjid terbesar di dunia dari 1986 hingga 1993. Saat ini, Masjid Faisal merupakan masjid dengan kapasiti jemaah keempat terbesar di dunia.


Jusna sempat merakam pemandangan di dalam Masjid Faisal ketika 'tawaf' mencari tempat wudhu'.


Pukul 7:15 malam kami kembali ke van semula.


Ketika ini tour guide sudah menyediakan bungkusan makanan dari restoran tadi. Rupanya makanan yang ditunggu tak sampai ke meja ialah pizza!


Kami jamah jugalah pizza ini sedikit, sekadar untuk alas perut supaya tidak masuk angin. Kiranya inilah menu makan tengah hari kami.


Pizza dari Cheezious

Lawatan seterusnya ialah ke Pakistan Monument. Bagaimanapun sebahagian daripada kami tidak menyertainya dan lebih senang berada di dalam van sahaja.


Rakan-rakan bergambar di Pakistan Monument.

Pinjam video Nano di Pakistan Monument.

Begitulah...
Kuch kuch hota hai hari pertama di Islamabad!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe