Chicken Karahi : Hidangan Lazat Masakan Pakistan

9:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Penantian yang agak lama akhirnya berbaloi juga apabila terhidang menu yang lazat di meja.Teruja melihat menu ayam yang dihidang di dalam kuali, kita terlupa menu yang lain! Seronok sangat apabila kita tanya pelayan yang sedang menghidangkan makanan, adakah yang dihidangkan itu Chicken Karahi? Yes, Chicken Karahi, jawabnya. 

Sudah tentulah kita tidak sabar-sabar untuk mencicipi Chicken Karahi. Kita pernah masak Lamb Karahi sewaktu pertandingan memasak di ladang beberapa tahun lalu. Kata seorang rakan ladang keturunan Punjabi, Lamb Karahi air tangan kita sangat sedap! Alhamdulillah, kita menang tempat pertama. Jadi, di kesempatan keemasan ini kita hendak bandingkan rasa Lamb Karahi dengan Chicken Karahi.

Karahi ialah kuali dengan bentuk yang lebih curam dan bawahnya rata. Masakan ayam ini secara tradisionalnya dihidangkan di dalam karahi. Menu Chicken Karahi merupakan hidangan Asia Selatan yang penuh perisa dalam masakan Pakistan dan India Utara.

Chicken Karahi & Chicken Karahi Curry


Bukan semua kari diperbuat dari serbuk kari. Istilah 'curry' merujuk rendidih. Chicken Karahi @ Chicken Karahi Curry berasaskan tomato, berempah sederhana dengan bawang goreng dan rempah panggang yang dikisar. Sos kari inspirasi India Utara, dibuat dengan tomato, rempah panggang dan serbuk cili Kashmir. Memang ada perbezaan resipi masakan kari mereka dengan kita.

Nampaknya Amie perlu belajar dari masakan sebenar menu Pakistan. Kuah Lamb Karahi masakan kita kuahnya tidak sepekat Chicken Karahi. Lain kali Amie hendak cuba masak Chicken Karahi pula. Tapi.... tapi .... kena buang kulit ayam juga ke?

Mari senyum-senyum depan hidangan!

Bismillah.



Muka Encik Musjid, toue leader kami tersenyum lega sebab makanan sudah terhidang!


Ini wajah tour guide kami, Encik Ahmed.


Selamat menjamu selera.


Ulam-ulaman terdiri dari daun salad, hirisan timun, lobak merah, ubi bit dan bawang besar.



Tidak sempat tanya sos apakah yang dihidangkan bersama ulam-ulaman ini. Ada rasa yogurt.



Gara-gara sibuk dengan Chicken Karahi, makanan yang lain tidak ditanya apakah namanya!


Yang bertutup dalam mangkuk ini pun tak tahu apa namanya!


Apabila disenduk, isinya berupa kari kacang dal.

Raghni Naan

Ini kita panggil roti naan. Di sini namanya Raghni Naan, sejenis Roti Rata Gaya Pakistan yang lembut dan gebu. Roghni Naan pada asasnya dibuat dengan tepung serba guna, yis, yogurt, susu dan telur. Roti ini  disapu dengan susu, ditaburi bijan dan kemudian dibakar di dalam ketuhar sehingga keemasan dan kembang.

Cantik Raghni Naan!
Tapi kita tak mampu habiskan makan sekeping.

Nasi Putih Beras Basmatni


Inilah hidangan yang ditunggu-tunggu!


Jusna tidak berselera makan sebab perutnya masih meragam akibat masuk angin, lewat makan!

Jom makan!


Tak sabar hendak merasa Chicken Karahi.


Raghni Naan yang gebu dan cantik!


Amie hanya makan roti naan sahaja dan tidak sentuh nasi kerana Amie hendak meratah Chicken Karahi. Seketul ayam di dalam pinggan, kita tambah lagi seketul, dan ratah lagi seketul, dua ketul, tiga ketul sampai empat ketul!


Selepas makan, kami dihidangkan dengan teh panas.


Boleh tambahkan gila dan perahkan jus limau ke dalam minuman teh. Kecil saja saiz limaunya. Bukan limau kasturi tapi seperti limau nipis.

Bergambar dengan Gee di pintu masuk Haveli Restaurat.

Alhamdulillah. Sekarang sudah kenyang. Kami turun ke bawah.


Sekian.
Kenangan makan Chicken Karahi yang sedap di Haveli Restaurant!
Harapnya bolehlah cuba masak Chicken Karahi di dapur sendiri.
Tapi, masih berbelah bagi, hendak buang kulit ayam atau tidak.

4 comments

  1. Untunglah rasa makanan yg dinanti lama sedap ya kak 😍😍😄. Worth it menunggu lama. JD penasaran saya rasa chicken atau lamb karahi ini. Tp kalo masak sendiri pakailah kulitnya, itu yg buat sedap 🤣😄😄

    BalasPadam
  2. Nampak sedap sungguh. Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  3. Jangan buang kulitnya, Kak Amie. Kak Amie masak karahi ikut style orang Msia yg suka makan kulit ayam, hihi.

    BalasPadam
  4. Nampaknya berbaloi penantiannya tu, dapat makan Chicken Karahi yang sedap.
    Masak kat rumah kulit ayam yang ditanggalkan boleh digoreng rangup 😁
    Mungkin mereka buang kulit jadi rempahnya masuk ke isi ayam kalau tak ia melekat di kulit.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe