Resipi Coleslow Yang Sedap : Buat di Dapur Sendiri

8:41 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kita hendak kongsikan resipi coleslow yang kita rasa cukup rasa keenakannya ketika menikmatinya sewaktu berkelah di Hutan Rekreasi Taliwas hari Ahad lepas. Kita pernah paparkan resipinya dalam entri di sini:

Biasanya kita hanya sediakan coleslow untuk keluarga sendiri dan untuk rumah terbuka atau majlis makan-makan bersama sanak keluarga. Paling banyak pun hanya guna dua hinga tiga kilogram kobis sahaja. Kali ini kita sediakan dalam kuantiti yang agak banyak. Kita gunakan lima kilogram kobis. Boleh tahan jugalah lenguhnya tangan menyagat dan mencincang kobis. Orang kata kalah membeli menang memakai. Dalam hal menyediakan coleslow ini memang penat menyiapkannya tetapi berbaloi apabila sedap rasanya!

Coleslow.

Coleslow berada di dalam tupperware hijau besar di bahagian bawah. Tupperware atas berisi sayap ayam perap dan tupperware hijau di sebelahnya lagi berisi salad.

Kobis

Lain orang lain resipi coleslownya. Ini resipi yang kita cuba berkali-kali dan memang tidak pernah mengecewakan. 

Bahan-bahan:
  • 5 kg kobis putih - sagat / cincang
  • 1 batang lobak merah - sagat / cincang
  • 1 liter yogurt asli
  • 1.1 liter mayonis
  • 3 biji bawang besar - sagat / cincang - 
  • 3 biji lemon - ambil jusnya
  • garam secukup rasa - anggaran satu sudu besar
  • gula pasir secukup rasa - anggaran 2 cawan
Jus lemon, garam dan gula boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa. Ada yang suka coleslow sedikit masam, ada yang suka rasa manis. Pandai-pandailah ikut sukatan sendiri mengikut selera.

Cara penyediaan:
  1. Gaul rata semua bahan hingga sebati.
  2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Mayonis

Yogurt Asli

Lobak Merah

Lemon

Bawang Besar - boleh gunakan bawang merah besar atau bawang Holland.

Coleslow sudah sedia untuk dinikmati.


Seronoknya berkelah bersama keluarga penoreh dari ladang getah!
Makan coleslow dengan kambing dan sayap ayam panggang.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe