Makan Burung Merpati & Nasi Afghan (Kabuli Palaw / Qabili Pulao)

9:17 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Menjelang pukul 8:00 malam, kami sudah berada di Tahir Khan Restaurat yang terletak di Shakar Parian, Islamabad. Meja makan yang disediakan untuk kami berada di luar restoran dan rasa sangat selesa sepanjang berada di situ.

Para pekerja restoran begitu ramah-tamah dan kami berasa  kedatangan kami sangat dialu-alukan. Walaupun kami hanya 16 orang tetapi pelayan yang menyantuni kami bukan dua atau tiga orang, tetapi ramai.... tak sempat kira!

Mula-mula kami dihidangkan dengan seekor burung merpati goreng. Sudah tentulah gorengan burung merpati ini kelihatan kecil dan kurus kerana habis kulitnya dibuang!

Fried Pigeon

Selamat Datang ke TKR.

Tempat duduk kami ketika makan malam.



Teruja melihat pelayan restoran meletakkan seekor demi seekor burung merpati goreng di atas pinggan kami.




Tengok sebelah kanan pinggan, tengok sebelah kiri pinggan memang sah hanya seekor burung merpati goreng di atas pinggan kami.



Eh, kita makan burung seekor gini jew ke?


Gigit tiga empat kali, habislah burung merpati nan seekor!



Masing-masing rasa teruja pertama kali melihat burung merpati atas pinggan!

Belanja video makan malam di TKR.


Tidak lama kemudian datanglah makanan utama kami, Nasi Afghan @ Kabuli Palaw @ Qabili Pulao.


Nasi Afghan atau Kabuli Palaw, juga dikenali sebagai Qabili Pulao atau hanya pilav, adalah hidangan pilaf Afghan yang mengandungi nasi kukus dicampur dengan kismis, lobak merah, dan kambing. Ia adalah salah satu hidangan yang paling popular di Afghanistan dan dianggap hidangan kebangsaan Afghan. Kabuli Palaw atau Qabili Pulao ini dinamakan sempena bandar Kabul, ibu negara Afghanistan. Ia juga popular dalam kalangan orang Pashtun Pakistan.

Cara penyediaan Kabuli Palaw ialah dengan cara memasak beras basmathi atau beras panjang dalam air rebusan (yang menjadikan nasi berwarna perang). Hidangan ini boleh dibuat dengan daging kambing, ayam, atau daging lembu. Kabuli Palaw dibakar di dalam ketuhar dan boleh ditaburi dengan lobak merah goreng, kismis, parutan kulit oren, dan kacang hancur seperti pistachio atau badam. Daging ditutupi oleh nasi atau tertimbus di dalam campuran nasi.

Namun begitu, Nasi Afghan @ Kabuli Palaw @ Qabili Pulao yang dihidangkan untuk makan malam kami tidak ditutupi atau ditimbus nasi. Sebaliknya nasi ditutup bukan sahaja dengan kambing, malahan daging lembu, ayam dan ikan!


Nasi Afghan penuh dengan lauk kambing, lembu, ayam dan ikan!
Ikan: Kala Raho Fish
Kebab (kambing & lembu).


Tak larat hendak habiskan begini banyak Nasi Afghan!


Semua senyum!
Hati banyak senang!



Selepas makan, kami dihidangkan dengan teh hijau pula. 
Teh hijau ini ditambah dengan gula. Entah apa nama gulanya. Sudah bertanya kepada pelayan restoran tapi tak buat catatan. Jadi apabila tulis entri, tak tahulah nak sebut nama apa.


Alhamdulillah
Rezeki dapat makan Nasi Afghan di negara Pakistan.

Belanja lagi video pelayan restoran tuang green tea.

2 comments

  1. Makanan dia interesting sungguh.. Merpati dia kalau isi putih bukan merpati tu sbb merpati isi merah huhu.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, daging merpati merah. Pelayan tu kata pigeon....entahlah, merpati putih kot hihihiii. Nak kata puyuh tak berani pula saya sebab dah dia kata merpati.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe