Makan Tengah Hari Sebelum ke Subang Airport

6:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin, hari Sabtu kita akan terbang dari Airport Subang pada pukul 4:10 petang. Bonda suruh masak awal supaya boleh makan tengah hari sebelum gerak ke lapangan terbang. Abang Farid datang dari Gombak untuk hantar kita. 

Jadinya kalau ada Abang Farid memang kenalah ada ayam goreng! Bonda pula suruh kita masak sayur bening pucuk kacang campur daun soh dan kita tambahkan pucuk kangkung. Memang ada bezalah aroma sayuran segar sewaktu kita masak. Wangi!

Hidangan Tengah Hari

Sup Betik & Ayam

Kita pula tidak sabar hendak hirup sup betik campur ayam. Lauk lain belum masak, tapi Bonda pula yang hendak cepat-cepat hirup sup betik. Tambahkan bawang goreng dengan daun sup, pesan Bonda! 


Rasa sup betik yang baru dipetik dari pokok memang ada beza dengan betik yang sudah lama dipetik. Terasa manis semula jadi dalam kuahnya dan aromanya harum ketika direnih! 

Sayur bening campuran pucuk kacang, daun soh dan kangkung.


Seronoknya duduk di kampung! Sayur-sayuran banyak di kebun dan segar-segar belaka.

Udang Rotan @ Bemban Tumis Pedas

Amie masak tumis pedas udang rotan @ bemban. Jadi, tak perlulah buat sambal belacan. Ada sambal tomato dan kicap lada juga.

Ikan gelama goreng garam kunyit.

Tidak ketinggalan goreng ikan gelama jenis kepala batu. Nampaknya pulang kali ini setiap hari ada ikan goreng terutamanya ikan gelama. Ikan jenis inilah yang termampu Ayahanda dan Bonda sediakan untuk kami sewaktu kecil. Dapat ikan goreng gelama memang sudah terasa berada di pintu syurga. Maklumlah, rakyat marhaen sebagai penoreh getah zaman itu hanya mampu makan ikan masin sahaja.

Ayam Goreng Celup Tepung

Bismillah.


Adik ipar datang bawa pisang empat puluh hari. Katanya nanti bolehlah Abang Farid bawakan untuk mentuanya di Gombak. Selebihnya, bolehlah dibahagi-bahagikan kepada jirannya. Rezeki Abang Farid, Wak Niah pun bekalkan buah naga dengan buah mangga.

Pukul 12:40 tengah hari kami berangkat ke Airport Subang.

10 comments

  1. Yg saya suka juga tiap kali mudik ke kampung Sibolga. Lauk seafood melimpah, murah dan segar. Itu enaknya kalo tinggal daerah pesisir pantai. Seafood selaku ada dan segar. Murah pula. Tak macam jakarta . Yg kebanyakan beku.

    Buah dan sayur pun tinggal petik ya kak Amie ❤️

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rezeki tu gagal di kampung. Ikan pun murah, apalagi buah dan sayur ada di kebun. Memang tinggal petik saja untuk dibuat sayur.

      Padam
  2. Nampak menyelerakan lauk pauk kampung yang pastinya kena dengan tekak anak kampung macam kita😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang kata belut pulang ke lumpur. Begitulah anak kampung. Sejauh mana merantau, lauk-pauk kampung juga yang dicari.

      Padam
  3. Cantik kejadian sayur bening kangkung & daun soh tu. Simple tapi menyelerakan dgn sedikit taburan cili padi merah yg comel2 menjadikan menu ini nampak hidup & tidak hambar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau hendak pedas, picit-picit saja cili padi tu hihihiii

      Padam
  4. Suka tengok warna-warni makanan setiap kali Kak Amie balik Tanah Malaya.

    BalasPadam
  5. Seronok sesekali pulang ke kampung...kali ni Firdaus tak ukut ye kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pulang sendiri. Habis masa dlm perjalanan sahaja. Tiga hari di kampung.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe