Sambal Kemangi Yang Harum!

4:14 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kita ada biras keturunan Bugis. Kita pun ada anak buah yang kahwin dengan orang Bugis. Kadang-kadang kita rajin tanya resipi yang selalu mereka hidangkan sewaktu makan-makan keluarga di kampung. Salah satunya Sambal Kemangi. Kalau ada Sambal Kemangi memang menambah-nambahlah nasi masuk pinggan. Biasanya mereka hidangkan bersama ikan goreng dan juga sayur masak air campuran labu manis, jagung dan bayam dan ditambah juga daun kemangi. Ada lauk-pauk lain juga tapi gandingan mantap sudah tentulah sambal kemangi, sayur dan ikan goreng.

Sambal Kemangi tetap enak dinikmati bersama ayam goreng, keropok, tempe atau tauhu goreng dan seumpamanya.

Ada dua jenis Sambal Kemangi yang pernah kita makan iaitu Sambal Kemangi Mentah dan satu lagi yang kita kongsikan ini iaitu bahan-bahan sambal digoreng terlebih dahulu. Ada pelbagai rupa Sambal Kemangi yang pernah kita jumpa. Ada yang diulek halus, ada yang kasar juga.

Sambal Kemangi


Melihat tomato kampung, rasa teringinj hendak buat Sambal Kemangi. Tidak ada tomato kampung, gunakan saja tomato biasa. Kita gunakan tomato kampung sebab biras selalu gunakan ini.



Kebetulan ada daun kemangi, jadi hanya perlu cari bahan lain untuk menjadi pelangkap Sambal Kemangi. Oh ya! Ada yang tertanya-tanya apa benda daun kemangi ini? Daun kemangi sebenarnya keluarga daun selasih! Aromanya agak kuat dan segar.


Bahan-bahan:
  • 1 cawan daun kemangi yang sudah dileraikan dari tangkai
  • 20 biji tomato kampung - belah dua
  • 30 tangkai cili padi - boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan yang diingini
  • 7 ulas bawang putih - hiris kasar
  • 8 biji bawang merah - hiris kasar
  • 1 sudu besar belacan
  • garam / gula / perasa pilihan
  • minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Goreng bawang putih, bawang merah, cili padi, tomato dan belacan hingga layu. Toskan.
  2. Tumbuk / ulek kesemua bahan goreng. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
  3. Gunakan 4 sudu besar minyak bekas gorengan tadi.
  4. Goreng sambal bersama daun kemangi.
  5. Setelah terbit minyak, padamkan api dapur.


Sambal Kemangi

2 comments

  1. Memang sedap bau daun kemangi ni, kalau masuk dalam sambal, haruslah bertambah nasinya penangan aroma daun kemangi.

    BalasPadam
  2. Geramnya tengok tomato tu. Macam buah ceri dah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe