Memborong Pakaian & Kacang Pistachio di Islamabad

9:31 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Malam terakhir di Pakistan, tour guide akan membawa kami ke mall tetapi kami menolak. Kami mahu ke bazaar sahaja. Seronok sangatlah sebab tak cukup mata melihat pelbagai jenis pakaian, pashmina dan macam-macam lagi.


Masing-masing membawa hasil untuk dibawa pulang. Semuanya tidak lepaskan peluang beli baju Pakistani salwar kameez yang sudah siap. Balik ke tanah air hanya tinggal pakai sahaja. Alhamdulillah, ada juga saiz yang sepadan dengan kita.




Oleh kerana masa yang diberi sangat singkat, jadi kami tidak boleh berlama-lama di sini. Asal berkenan di mata, terus sambar dan bayar saja.


Kami jalan-jalan lagi melintasi pasar sayur. Eh, ada lembu dan ayam! Kemudian kami berhenti melepas lelah (sebab jalan laju0laju dan agak jauh pula tempatnya dari van) dengan memesan minum jus buah. Kami minum jus buah mangga. 


Sambil sedut jus mangga, kami singgah di kedai kekacang. Oleh kerana sudah tersuka dengan kacang pistachio dari Iran, jadi Amie tidak pandang kacang lain,  beli kacang pistachio  itulah sahaja untuk oleh-oleh. 

Kacang Walnut

Kacang Pistachio Iran

Amie beli kacang pistachio Iran. Ada beza rasa kacang pistachio Iran dengan kacang pistachio Pakistan. Kacang dari Iran ada rasa masin sedikit dan kulitnya lebih keras sampai kuku ibu jari kita ikut terkopek sewaktu membukanya! Amie beli di Gilgit dan beli di Islamabad. Semuanya tujuh kilogram. Sepanjang perjalanan dari Gilgit sehinggalah ke KLIA1, habis satu kilogram makan bersama kawan-kawan.

Mixed Dried Fruit

Amie beli juga kacang campur-campur sebanyak dua kilogram. Ada kacang walnut, kacang pistachio, kacang badan, kacang tanah, kacang gajus dan aprikot.

Kesemuanya Amie masukkan dalam beg sandang.
Sewaktu solat di Lahore Airport, Nano jaga beg kita dan angkat letak di atas kerusi. Kata Nano, beratnya beg macam bawa batu!

1 comments

  1. wahh balik Malaysia boleh la pakai salwar kameez sambil kunyah pistachio kan Amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe