Ikan Bunak @ Tudung Periuk @ Telinga Gajak Masak Asam Pedas
5:39 PTGNama ikan yang Amie masak petang ini ialah ikan buna @ bunak, ikut panggilan tempatan. Nama lainnya ialah ikan tudung periuk dan juga ikan telinga gajah. Ada juga yang panggil ikan kipas dan ikan kupu-kupu!
Saiznya ada yang kecil, sederhana dan besar. Kalau kita beli saiz besar, biasanya minta penjual ikan bersihkan dan potong-potong.
Pada mulanya kita hendak masak asam pedas, tapi Encik Suami kata sedap kalau digoreng. Dia tak minta gorengkan ikan, tapi apabila disebut 'sedap kalau digoreng' itu maksudnya hendak makan ikan gorenglah!
Kita teruskan masak asam pedas, tetapi kita goreng jugalah beberapa keping ikan bunak.
Asam Pedas Ikan Bunak @ Tudung Periuk @ Telinga Gajah |
Bahan-bahan:
- 5 kepingan ikan bunak
- 600 ml air
- 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
- 1 keping asam gelugur
- 10 biji tomato kampung - belah jangan putus
- 10 batang kacang bendi
- 2 batang serai - dititik
- 5 tangkai pokok kesum
- 1 kuntum bunga kantan - belah 2
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
- garam / perasa pilihan secukupnya
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
Bahan kisar: - 15 tangkai cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 7 biji bawang merah
- 2 cm belacan
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm halia
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dengan api sederhana.
- Masukkan serai dan bancuhan pati asam jawa dan asam keping. Gaul sebati.
- Masukkan air dan biar mendidih sehingga pecah minyak sekali lagi. Jika suka boleh tambahkan air dan didihkan lagi sehingga terbit minyak lagi.
- Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan serta ikan bunak.
- Tambahkan lada hitam tumbuk.
- Masak kepala ikan bunak di antara 4 hingga 5 minit dan kemudian terbalikkan bahagian sebelahnya.
- Seterusnya masukkan kacang bendi dan tomato kampung. Biarkan seketika sehingga ikan masak dan kacang bendi berubah warna.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
- Padamkan api dapur.
0 comments