Sambal Ikan Bilis & Tempe Yang Sangat Sedap!

4:55 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sebenarnya kita bukan malas masuk dapur tetapi kita rasa tak seronok seorang diri di dapur. Kalau ada Firdaus bolehlah buat kerja dapur sambil sembang-sembang. Pagi tadi Firdaus menghadiri kelas tuisyen dari pukul 10:00 pagi hingga pukul 12:00 tengah hari. Kita minta tolong Encik Suami buatkan jus tembikai dan bersihkan daun dan tangkai limau kasturi. Jadi, adalah teman buat seketika di dapur.

Hajat hati hendak buat Sambal Ikan Bilis & Tempe tertunai juga!

Sambal Ikan Bilis & Tempe

Cili Padi Kampung

Lama tak gunakan cili padi kampung jenis ini untuk buat sambal tumis. Selalunya jumpa saiz yang sangat kecil. Pagi tadi jumpa saiz agak besar dan banyak yang berwarna hijau pula.


Ada empat bungkus tempe dan lima biji kentang. Bolehlah buat tambahan Sambal Ikan Bilis.


Ikan bilis siap kopek yang baru dibeli di Pasar Ikan Kering.

Limau Kasturi

Kawan Encik Suami bagi sebakul limau kasturi yang masih bertangkai dan berdaun. Eloklah Encik Suami tolong bersihkan sambil temankan kita masak sambal ikan bilis.


Mungkin sekarang sedang musimnya. Banyak nampak limau kasturi di pasar.


Limau kasturi siap buang tangkai dan daun.

Soto Ayam

Kita panaskan kuah soto ayam dan mi kari yang dibeli di Warung Al Amin pagi tadi. Kita makan soto ayam, Encik Suami makan mi kari.

Mi Kari

Sambal Ikan Bilis & Tempe

Akhirnya siaplah Sambal Ikan Bilis & Tempe. Sama-sama buat kerja di meja makan. Encik Suami buang tangkai dan daun limau kasturi, kita hiris tempe dan kupas kentang. Tidaklah ambil masa yang lama untuk siapkan sambal ini. Kita buat banyak, boleh simpan untuk bekal pergi menoreh. Kita suka meratah sambal bilis dan tempe tetapi pastikan tempe tidak digoreng garing. Biarlah digoreng hingga masak sahaja dan masih lembut dan bukannya keras. Tempe yang digoreng garing tidak ada rasa tempe sebenar. Lagilah kalau tempe itu dihiris nipis dan halus. Tapi terpulanglah ikut citarasa masing-masing. Memang ada yang suka tempe goreng garing-garing. Lagi pun kalau tempe digoreng garing, sambal akan tahan lebih lama. Jom lihat resipinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
  • 250 gram ikan bilis - bilas - toskan - goreng - toskan
  • 4 bungkus tempe - hiris ikut saiz yang digemari - goreng hingga masak - toskan
  • 5 biji kentang - hiris ikut saiz yang digemari - goreng hingga kuning keemasan - toskan
  • 1 keping asam gelugur / 1 sudu kecil pati asam jawa
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar kasar:
  • 1 cawan cili padi - tidak perlu buang tangkai
  • 7 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • boleh letak belacan jika suka - Amie tidak letak belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak (minyak bekas gorengan ikan bilis / tempe / kentang).
  2. Tumis bahan kisar.
  3. Masukkan gula pasir dan asam gelugur / asam jawa.
  4. Setelah terbit minyak, masukkan garam / perasa. Garam tak perlu banyak sebab sudah ada rasa masin ikan bilis.
  5. Padamkan api dapur. Masukkan ikan bilis, tempe dan kentang goreng.
  6. Gaul rata.
Jika suka ikan bilis  kekal rasa rangup, biarkan dahulu sambal sejuk barulah masukkan ikan bilis.


Firdaus suka sangat meratah Sambal Ikan Bilis & Tempe!


2 comments

  1. Sedapnya sambal tempe. Teringin pulak tengok. Lama tak beli tempe. Nanti nak cari tempe la buat sambal.

    BalasPadam
  2. Tengok foto pun tau ia sangat sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe