Dari Pasar Ikan ke Peti Sejuk

12:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kalau hendak makan kerang puas-puas kenalah tunggu balik Selangor. Dengarnya harga kerang semakin mencanak naik. Di kampung kami, di Bukit Hijau kerang saiz besar sedikit sudah naik harga RM18.00 sekilogram. Beli di Pasar Malam Bukit Cheraka cuti Deepavali lepas harganya RM15.00 sekilogram. Saiz kecil RM10.00 sekilogram. Baiklah beli yang sudah siap kopek. Tak dapat bayangkan kalau harga RM18.00 sekilogram, beli 10 kilogram untuk buat rendang waktu hari raya nanti!

Di LD, tidak adalah kerang seperti di tempat kita. Tiada kerang ternak seperti di Kuala Selangor. Kalau ada, bentuknya berbeza-beza dalam satu longgok, ada yang saiz sangat besar dan ada yang saiz sangat kecil. Di bawah ini, beginilah antara kerang yang ada. Itu pun tidaklah banyak. Peniaga yang menjualnya keturunan Bajau. Dalam bahasa Bajau, katanya kerang ini disebutb 'bikin'.

Kerang Bikin


Ikan Bolu


Ikan wajib dibeli sekurang-kurangnya sebulan sekali atau paling kerap seminggu sekali sudah tentu ikan bolu @ ikan susu @ bangos (Filipina) @ bandeng (Indonesia). Paling senang hendak dimasak, hanya rebus saja bubuh serai, bawang, kunyit dan asam keping. Boleh bubur cili padi dan belimbing buluh. Hendak aroma yang menyegarkan, campakkan daun kemangi.

Ada ikan bolu tanpa tulang tapi kita lebih suka yang segar begini. Lebih lemak dan enak.

Ikan Tulai

Ikan Tilapia

Udang

Udang ini sudah siap buang kulit. Senang hendak dimasak, terus masuk kuali. Tidak buang banyak masa untuk bersihkannya.

Siput Tarik @ Kabetuk

Ini pula sejenis siput tarik. Banyak jenis siput tarik tapi tak tahu nama. Sebut saja namanya siput tarik kerana kena tarik keluar isinya sebelum dimakan. Dalam bahasa Bajau siput ini dipanggil 'kabetul'.



Jom tengok siput tarik dalam entri lalu : Siput Tarik Air Asam



14 comments

  1. mahal sungguh kerang di sana ya..pulau pangkor jual kerang kering boleh beli kilo senang nk merendang lebih murah dari bilis reganya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, itu harga kerang di kampung halaman saya di Jeram, Selangor.

      Padam
  2. Susah dan mahal nak cari kerang besar sekarang.
    Cucu cicit kerang baru nak hidup pun mereka dah jual.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah saya terkejut Wak. Kerang halus-halus, tak puas makan isi kerang.

      Padam
  3. Wah,ikan bolu....dah ada kenangan tentang ikan bolu🤭
    Saya pun dah agak lama tak beli kerang dek harga kayangan tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan, Mama Cella.
      Berat kulit kerang tu jew. Isinya seco'et.

      Padam
  4. Kerang bikin kalo di sini namanya kerang DARA 😁. Saya sempat heran juga, kenapa disebut kerang dara, memangnya kerang ini wanita kah? Dara itu anak wanita. 🤭.

    Saya tuh hanya suka ikan bandeng atau ikan bolu, kalo dipresto kak Amie. Jadi semua tulang langsung lembut bisa dimakan.

    Memang tak sanggub makan yg fresh, karena tulangnya banyaak sangat. Sampai di celah daging pun ada 😅😅. Agak trauma makan Krn pernah ketelan tulang.

    BalasPadam
  5. bestnya kerang besar tu. seronok tengok haiwan2 tu. senang nak masak.

    BalasPadam
  6. Buat rendang kerang sekilo aje karang, secoet aje pulak yg dapat. Lama tak makan siput tarik.

    BalasPadam
  7. Siput tarik, first time jugak tengok. Sedapnya buat air asam. Segarnya semua lauk2.

    BalasPadam
  8. helok semua seafood nya kak , udang tu elok bulat gebus geram nengoknya

    BalasPadam
  9. Tak pernah makan siput tarik tu dan kalau nak masaknya pun tak reti juga nak bersihkan macam mana....

    BalasPadam
  10. Species kerang memang mahal kan kat sana kak..compare kat Semenanjung ni...

    BalasPadam
  11. sedapnya kak siputttt tuuuu
    haihhh... kenapa laaa jauh sgt LD ni...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe