Berkelah di Hutan Rekreasi Taliwas

12:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, kelmarin dapat bersama rakan-rakan ladang turun bermain air sungai di Hutan Rekreasi Taliwas. Rupanya sudah lapan tahun kami tidak jejak ke sini. Kali terakhir kami datang pada 2016 : Hutan Rekreasi Taliwas : Santai di Hujung Minggu dan sebelum itu pada tahun 2011: Sehari di Hutan Rekreasi Taliwas.

Hutan Rekreasi Taliwas ini sering menjadi pilihan untuk aktiviti kokurikulum murid-murid sekolah di sekitar Lahad Datu untuk tujuan perkhemahan. Banyak kemudahan di sediakan di sini untuk pelbagai aktiviti yang akan dijalankan.

Kali ini kami datang hanya untuk berkelah bersama rakan-rakan dan ahli keluarga. Bayaran masuk dikenakan sebanyak RM20.00 untuk sebuah kereta dan RM11.00 untuk setiap individu kanak-kanak dan dewasa. Kesemua kami, 13 kenderaan termasuk sebuah van yang disewa.


Anak-anaklah yang paling gembira apabila berada di sini!


Begitu dan begini, kami tiba di persimpangan jalan masuk ke Hutan Rekreasi Taliwas pada pukul 8:00 pagi. Sebahagiannya terlewat sampai kerana menghadapi kesesakan jalan raya. Sempat ambil gambar di pintu masuk Menara Kayangan. Terakhir Amie ke sini pada 2014, mendaki Bukit Silam sebagai latihan sebelum mendaki Gunung Kinabalu.


Melihat arah Lembah Danum terasa lama sangat tidak ke sana sejak 2011. Teringin melawat untuk melihat sudah besarkah pokok yang kami tanam. Teringat juga pernah dapat Sijil Pacat kerana kaki kena gigit pacat! Kalau ada bukti bekas gigitan pacat bolehlah daftar di pejabat dan bayar RM5.00 untuk dapat sijil. Memang namanya SIJIL PACAT.


Firdaus & Izzuddin tidak sabar-sabar untuk masuk hutan!


Setelah setengah jam mengharung jalan gravel, kami berhenti di sini untuk pemeriksaan. Setiap pemandu kenderaan dikehendaki turun dan tanda tangan di pintu masuk.


Sebahagian daripada rakan-rakan yang sampai di pintu masuk ke hutan simpan. Perjalanan perlu diteruskan selama setengah jam lagi.


Menunggu rakan-rakan yang belum sampai untuk sama-sama daftar masuk.


Kiri kanan hijau!


Sudah sampai!


Anak-anak tidak sabar untuk masuk sungai!


Kami sama-sama sepakat untuk berBBQ. Ada yang bawa sayap ayam, sosej dan ikan.


Bahan-bahan perapan yang hendak dipanggang.

Sanggar Janda

Ada yang bawa kuih-muih.

Walaupun sudah sarapan di Restoran Rumpun Selera, tetapi apabila sampai di hutan rasa lapar pula.




Selain satu balang besar air sirap, turut dibawa juga minuman soft drink.



Kita bawa sayap tambahan.


Bawa juga coleslow.


Dan juga salad.

Bawa empat jenis sos salad:
Mayonis
Kewpie Mayonis Japanese Style
Roasted Sesame Mayo
Kewpie Dressing Thousand Island

Bawa juga hirisan daun sup dan bawang goreng untuk sup jagung.


Sedapnya! Ada yang bawa kerabu ikan bilis. Sedap sangat ni makan dengan nasi putih. Masnita bawa nasi putih untuk kami.

Tempurung Kelapa

Maka bermulalah aktiviti bakar-membakar, panggang-memanggang dan goreng-menggoreng.


Selain bakar arang, kalangan lelaki juga bakar tempurung kelapa.
Maklumlah, sudah terbiasa dengan ikhtiar hidup sewaktu berkhemah.



Sementara hidupkan api dan jadikan bara, mari kita lihat di meja. Apa lagi yang ada di sana.


Ada kari ayam dan kari daging.




Perapan ikan yang hendak dipanggang.
Nampak segar betul.
Isinya manis!








Sayap Ayam Panggang


Sosej

Suami orang & bapa-bapa!




Yang perempuan tidak ketinggalan goreng-menggoreng!




Memanggang kambing pula!


Kambing ini sudah siap diperap dan hanya dipanggang atas kuali leper sahaja.





Sos Lada Hitam


Sambil masak, sambil makan!

Kambing Panggang Sos Lada Hitam, Coleslow & Salad.


Ini apa pula?
Nuri dan kawan-kawan sedang kupas pisang nipah.
Katanya ternampak di gerai tepi jalan, terus beli!


Pisang nipah ini mereka hendak jadikan sanggar pappek.
Setelah dikupas, terus digoreng.


Setelah digoreng, angkat dan toskan.
Kemudian diketuk-ketuk pula sehingga menjadi leper.


Nuri sedang mengetuk pisang yang baru digoreng.


Kemudian pisang yang sudah leper tadi digoreng semula.


Inilah hasilnya : Sanggar Pappek.
Sepatutnya dimakan dengan sambal tomato, tapi sebab tidak dirancang untuk buat sanggar pappek, jadi makan sajalah dengan sambal kicap yang digunakan untuk makan dengan sayap ayam panggang. 

Sanggar Pappek makan dengan sambal kicap.

Sedapnya sanggar pappek!

Inilah Juara Sanggar Pappek!

Goreng Ubi rebus

Goreng Keropok Lekor






Jom makan-makan.


Makanlah apa yang ada.




Lepas makan, terjun sungai lagi!



Mencari keselesaan sendiri ketika makan!


Sesiapa hendak berkaraoke, bolehlah sumbangkan suara di bawah pokok, duduk di celah banir.


Eh, ada lagi yang hendak dimasak!
Sup jagung jangan dilupa.



Alhamdulillah!
Cantik kejadiannya walaupun seadanya sahaja.



Yang paling happy:
Firdaus
Firah
Izzuddin


Menjelang pukul 12.00 tengah hari, kami berangkat pulang dahulu kerana ada urusan keluarga.
Yang lain-lain masih di sana dan diucapkan jutaan terima kasih kerana mengemas hingga bersih.
Perut sudah kenyang.
Hati pun banyak senang.

Video kenangan Berkelah di Hutan Rekreasi Taliwas. Pinjam daripada Cikgu Johnny.

Terima kasih pinjam gambar dari kamera Cikgu Mustari & Cikgu Johnny. Terima kasih Cikgu Johnny kerana telah berusaha mengatur aktiviti sehingga ke akhir.

21 comments

  1. Balasan
    1. Ya, lama tak masuk hutan, dengar air sungai mengalir.

      Padam
  2. Seronok tu geder-geder dengan kawan sekerja di luar rutin harian.
    Makanan pun lahaiii.. semua sedap-sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang seronok sangat!
      Jauh dari kesibukan kerja, dan nikmati sepenuhnya udara segar sambil makan-makan.

      Padam
  3. Macam-macam jenis makanan ada, mau rambang mata nak makan yang mana satu ni 😄
    Gigih kak Amie siap letak sos salad dalam bekas cantik 👍🏽

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang banyak pilihan makanan. Semuanya sedap.
      Seronok isi sos salad dalam bekas, yang tak suka salad pun cuba makan.

      Padam
  4. Berkelah kat tempat macam ni memang best ni. Tenang je rasa.

    BalasPadam
  5. Berangkut² masuk hutan dengan kuali dan dapur semua? Salute la... Kak Amie, apa rasa kuih Sanggar Janda tu? Menarik rupanya dan namanya, tentu sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa...yang angkut segala kuali dan dapur tu tak tahulah kerja siapa.
      Sanggar janda tu sedap, kuih tradisi Bugis. Luarnya ubi dalamnya pisang raja. Disalut dengan kelapa parut.

      Padam
  6. Aduhai....rasa nak melompat masuk dalam ini cerita ..seronoknya mandi sungai sambil bbq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom lompat masuk sungai sekali Mama Cella... sampai kecut-kecut!

      Padam
  7. Menarik tempatnya, terjaga. Ada banyak aktiviti boleh buat kat sini. Patutlah bayaran dia boleh tahan juga. Kalau ramai-ramai banyak juga modalnya tu. Tapi sesekali why not kan. Kalau mandi manda ni cepat lapar. Tengok pula macam-macam makanan ada. Tambah selera makan bila ramai-ramai begini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesekali santai makan-makan bersama rakan ladang memang best!
      Rasa hendak berlama-lama di sini. Berendam dalam sungai, rasa lapar naik darat dan makan!

      Padam
  8. Eh ramai betul berkelah kak..seronok nampaknya tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok sangat SA.
      Lama tak berkelah dengan kawan-kawan.

      Padam
  9. Seruuuuu 😍😍😍. Apalagi ramai2 kesananya ya kak. Makanan grill begini pasti terasa lebih sedap kalo dimakan di alam terbuka 😍😍.

    Banyak macam pula..

    Saya penasaran dengan sanggar pappek. Pastilah sedap kalo dah berbau pisang.

    Tapi agak merinding pas baca yg sijil pacat kak Amie 😅. Saya mending tak dapat sijil, drpd digigit pacat hahahahah. Memang takuuuut sangat dengan hewan satu tuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun takut pacat! Saya tidak mahu sengaja digigit pacat untuk dapat sijil.
      Kebetulannya ada kesan darah di kaki bekas gigitan pacat. Entah bila pacat hinggap di kaki saya. Jadi, saya boleh daftar di pejabat dengan bayaran RM5.00 dan dapat Sijil Pacat.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe