Kuih Takir Pengubat Rindu Pada Tepung Pelita
7:47 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu sarapan bersama gang nasi sejuk beberapa hari lepas, Nano bawa kuih takir. Katanya ada orang Sarawak yang tinggal berhampiran kediamannya jual kuih tersebut. Harga sebungkus RM1.50 sen dan disusun empat dalam sebuah bekas dengan harga RM6.00. Nano beli dua bekas. Habis licin kami kerjakan di kantin!
Hari Jumaat Nano tolong belikan kuih takir untuk kami. Ada yang beli sehingga enam bekas. Amie beli dua bekas dengan harga RM12.00. Kuih takir ini dimakan sejuk pun sedap, tak disejukkan pun tetap sedap.
Kuih Takir |
Melihat dan menikmati kuih takir, teringat pula kuih tepung pelita. Sekilas pandang, kuih takir seakan-akan kuih tepung pelita, tetapi bukan! Kuih takir juga dikenali dengan nama kuih perahu. Secara tradisinya pembalut kuih takir diperbuat dari daun nipah dan bentuknya memanjang segi empat tepat, dicantumkan dengan lidi dan kelihatan seperti perahu. Bahan adunan kuih takir diperbuat daripada tepung beras, santan dan gula apong. Namun begitu, ada juga pembalut Kuih Takir diperbuat daripada daun pandan seperti dalam entri ini.
Bentuk kuih takir lebih panjang berbanding kuih tepung pelita. Tepung pelita terdiri daripada dua lapisan, iaitu bahagian atas dikenali sebagai kepala, diperbuat daripada campuran tepung beras serta santan dan berwarna putih. Bahagian bawahnya pula dibuat dari adunan tepung beras dan biasanya ditambah jus pandan serta berwarna kehijauan. Di bahagian bawah sekali diletakkan gula pasir.
Sesetengah orang mengatakan rasa Kuih Takir Sama dengan Tepung Pelita. Namun sebenarnya tetap ada perbezaannya terutama dari segi rasa gula apong dengan gula pasir. Gula apong rasanya lemak-lemak manis. Begitu juga dengan adunan yang digunakan, Kuih Takir hanya selapis tetapi Tepung Pelita dua lapis.
Kuih Takir ini Amie simpan semalaman dalam peti sejuk.
Memang tak cukup sebungkus! Tambah lagi sebungkus dan sebungkus lagi!
Uniknya makanan tradisional di negara kita.
Semoga kita terus kekalkan sebagai identiti budaya dan bangsa.
13 comments
nak cubalah kuih takir ni camne. pasti sedap kan?
BalasPadamSedap, lemak manis dan wangi.
Padamtengok pun dah rasa teringin nak cuba..mana tau ada rezeki jumpa kat mana2 kedai kan..bolehlah nak cuba
BalasPadamMari datang Sarawak, terutama bulan puasa. Banyak orang jual kuih takir.
PadamSedapnyaaaa...pernah makan kat Kuching tapi takirnya daripada daun nipah kuning..
BalasPadamSuka singgaj blog cikgu ..macam macam ada..buat perut lapar la
Ya, resipi original memang gunakan daun nipah.
PadamBila baca bahan-bahan dan kaedahnya, memang berbeza takir dan tepung pelita. Bentuknya sahaja sudah lain tu. Tapi, tentu sukar memilih yang mana lebih sedap sebab kedua-duanya sedap, kan.
BalasPadamTak boleh buat pilihan sebab dua-dua sedap jadi kena makan kedua-duanya hihihi.
PadamJD teringat puding karamel. Tp kue takir ini dr tepung beras ya. Nampak sedap. Saya sukaaa kue yg begini. Terbayang rasanya saat dimakan dingin 🤤🤤
BalasPadamJauh beza rasa dengan puding karamel. Kuih takir dan kuih tepung pelita yang benar-benar original memang sangat sedap.
PadamSedapnya kuih takir ni, memang suka kuih2 yang dibuat dari tepung beras, santan dan gula apong seakan gula melaka walaupun berbeza.
BalasPadamAduhai sedapnya...kat mana plak nak cari kat sini...
BalasPadamyg berkedut2 tu buatkan kuih ni nampak lebih enak
BalasPadam