Gelang Kuning : Economy Far East Meal

7:20 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Di Makkah Hotel & Towers, kami diberikan gelang kuning setiap sorang. Gelang kuning ini wajib ditunjukkan di pintu masuk dewan makan. Sekiranya petugas di situ seorang lelaki, kalau kita terlupa bawa, dibenarkan sahaja masuk tetapi kalau petugas perempuan, memang tak boleh ampun! Dia suruh ambil gelang kuning yang tertinggal itu! Aduuuussss! Kalau Amie memang tak sangguplah hendak naik ke bilik mengambil gelang tersebut dan turun semula. Baik tidur sajalah dalam bilik. Menguji kesabaran betul kan?

Bukan apa. Hendak naik ke bilik satu hal pula kerana terpaksa bersusun menunggu giliran naik lift! Ikut kebiasaan memang akan tunggu paling cepat 12 hingga 15 minit tetapi biasanya  lebih daripada itu kecuali di luar waktu puncak! Bayangkan hanya ada dua lift yang digunakan. Lift itulah yang akan mengangkut semua orang yang hendak menggunakannya. Kalau turun lift lagilah kena berganda sabarnya! Setiap tingkat pintu lift akan terbuka sebab di setiap tingkat itulah juga ramai yang sedang menunggu. Kami, kalau hendak gunakan lift memang akan terus masuk kalau pintu lift terbuka, ikut saja naik ke tingkat atas sampai ke tingkat 27 dan kemudian  turun. Kalau tunggu betul-betul lift bawa kita dari tingkat 9 ke tingkat 6 (dewan makan) atau terus ke lobi, baiklah turun gunakan tangga.

Lift sesak kerana digunakan serentak pada masa yang sama untuk ke masjid dan dewan makan. Ada tiga lift tetapi hanya dua digunakan untuk tetamu manakala sebuah lagi untuk kegunaan pekerja hotel membawa barang seperti keperluan bilik, beg tetamu, tilam dan sebagainya.

Eh, cerita gelang kuning membawa kepada kesesakan lift pula!

Inilah gelang kuning yang kami sentiasa gantung di leher.


Kali pertama mencari dewan makan, kami terpusing-pusing mencari pintu. Barangkali dewan makan yang sangat luas, jadi banyaklah selok-belok dan lorong yang perlu dilalui. Kadang-kadang kami diarahkan menuju ke dewan makan yang berbeza dari yang sebelumnya disebabkan sesak dengan jemaah umrah. Ikut sahajalah arahan petugas di sini. Biasanya kami makan di Al Fayhaa Restaurant.

Waktu makan yang ditetapkan:
  • Sarapan : 06:00 - 10:30 pagi
  • Makan Tengah Hari : 01:00 - 03:00 petang
  • Makan Malam : 07:00 - 11:00 malam

Dewan Makan di Tingkat 6

Menu sarapan pagi pertama di Makkah Hotel & Towers.


Kami masuk ke dewan makan pada pukul 09:00 pagi. Ketika ini tidaklah ramai orang. Biasanya selepas solat subuh, memang penuh meja dan kerusi dan kadang kala terpaksa menunggu meja kosong untuk makan.


Selepas solat zohor, kami dikehendaki berada di dalam bas pada pukul 01:30 tengah hari. Ketika ini ramailah yang mengadu belum sempat makan, masih menunggu untuk naik atau turun lift. Kami pun menghadapi masalah yang sama. Kami dijadualkan menuju ke Hudaibiyah (miqat - niat ihram di sana) untuk umrah kali kedua. Encik Suami pula terlupa niat mandi sunat ihram. Kata Encik Suami, kalau hendak makan tengah hari, Amie masuklah dahulu ke dewan makan, sementara Encik Suami masuk ke bilik untuk mandi. Ini bermakna Encik Suami pula yang tidak sempat makan kerana jam sudah menunjukkan pukul 01:20 petang. Tiba-tiba dapat mesej daripada mutawif, jadual ke Hudaibiyah ditunda hingga ke pukul 02:30 petang memandangkan ramai yang belum sempat makan tengah hari.

Setelah selesai urusan Encik Suami, kami cepat-cepat turun ke dewan makan dan ambil makanan mana yang sempat sahaja. Makanan yang dihidangkan pula terdiri daripada dua budaya, iaitu masakan Asia dan Timur Tengah. Seperti biasa, masakan Asia terdiri daripada nasi putih dan lauk-pauknya pula terdiri daripada sayuran dan ayam serta daging masak kari. Banyak juga pilihan salad.  Pelbagai jenis pencuci mulut disediakan, tetapi kesemuanya manisan dari Timur Tengah.

Encik Suami: Nasi Arab Kambing

Amie : Nasi Arab Ikan

Bas yang membawa kami ke Hudaibiyah.

Kiranya gelang kuning itu kami bawa bersama ke mana sahaja, baik di Masjidil Haram sampailah melawat ke luar kawasan selama menghuni di Makkah Hotel & Towers.

Entri berkaitan Umrah 2023:
  1. KOTA KINABALU - BANDAR SERI BEGAWAN : B1822 ROYAL BRUNEI AIRLINES
  2. DARI BRUNEI AIRPORT KE KING ABDULAZIZ INTERNATIONAL AIRPORT JEDDAH
  3. SOLAT SUBUH BERJEMAAH & LAWATAN ZIARAH DI SEKITAR MASJID NABAWI
  4. JUS BUAH YANG DIRINDUI!
  5. MENUNGGU DAN DITUNGGU
  6. BUAH TIN SEGAR : SAR 30 SEKILOGRAM
  7. AIR ZAMZAM : PENGHULU SEGALA AIR DI DUNIA!
  8. MASJID QUBA' : MASJID PERTAMA DALAM SEJARAH ISLAM
  9. KEBUN KURMA ABU FAISAL
  10. JABAL UHUD : TEMPAT BERLAKUNYA PERANG UHUD
  11. MARI KE RAUDHAH : TAMAN SYURGA DI DUNIA
  12. LAUT AIR MATA DI SUBUH HARI
  13. ROZEN FOR GOLD & JEWELLERY
  14. DEWAN MAKAN DI ROYAL AL-ANDALUS HOTEL @ CLASSY AL-ANDALUS SUITES
  15. MELAWAT PERKUBURAN BAQI' - JANNAT AL-BAQI' / BAQI' AL-GHARQAD
  16. HARI JUMAAT DI MASJID NABAWI
  17. MAKAN NASI KAMBING DAN SHISH KEBAB
  18. MAKAN HATI UNTA DI SYAREQ QURBAN
  19. BERMUNAJAT DI RAUDHATUL JANNAH
  20. MASJID IJABAH : TERKABULNYA DUA DARI TIGA DOA RASULULLAH SAW
  21. KESAN DARAH RASULULLAH SAW SETELAH CEDERA DALAM PERANG UHUD
  22. MASJID AD-DEREA (AL-DAR'A) : TEMPAT RASULULULLAH SAW BERDOA PADA MALAM SEBELUM PERTEMPURAN UHUD
  23. MASJID BANI HARAM : PERISTIWA MAKANAN SEDIKIT MENJADI BANYAK DI RUMAH JABIR BIN ABDULLAH
  24. GUA SAJADAH : TEMPAT RASULULLAH SAW SUJUD BEGITU LAMA SEHINGGA MUAZ IBN JABAL MENYANGKA BAGINDA WAFAT!
  25. TELAGA GHARAS (GHRAS) : MATA AIR SYURGA YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMANDIKAN JENAZAH RASULULLAH SAW
  26. TELAGA CINCIN : TEMPAT HILANGNYA CINCIN RASULULLAH SAW BUAT SELAMA-LAMANYA
  27. TELAGA IZIQ & TEMPAT SINGGAH RASULULLAH SAW DI KEDIAMAN KULTSUM BIN AL-HADM
  28. BUSTANUL MUSTAZIL (KEBUN MUSTAZIL)
  29. CHICKEN SEEKH KABAB & BIRYANI LAHAM DI ZAITOON RESTAURANT
  30. RASA SAYU APABILA MENGENANGKAN AKAN MENINGGALKAN MADINAH
  31. BERBURU MUSTAJABAH DOA DI RAUDHATUL JANNAH
  32. BUKIT MAGNET DI LEMBAH JIN
  33. WAKTU TENGAH HARI DARI PAGAR 335
  34. CHAPLI KEBAB & BIRYANI CHICKEN
  35. NASI BUKHARI AYAM PANGGANG
  36. MADINAH DIBASAHI HUJAN
  37. DISANGKA KARI AYAM RUPANYA KARI KAKI KAMBING!
  38. SELAMAT TINGGAL MADINAH AL-MUNAWARAH.
  39. IHRAM : PAKAIAN IHRAM, LARANGAN IHRAM & PERKARA YANG DIBOLEHKAN
  40. MIQAT IHRAM : BIR ALI
  41. MAKAN MALAM DI RNR AL-MASAMAAH
  42. MAKKAH HOTEL & TOWERS
  43. TAWAF & SA'I
  44. MAKAN UDANG GORENG DAN MINUM JUS BUAH PUKUL TIGA PAGI
  45. GELANG KUNING : ECONOMY FAR EAST MEAL
  46. UMRAH KE-2 - MIQAT DI HUDAIBIYAH
  47. IKTIBAR DI ATAS KELALAIAN SENDIRI
  48. KUNAFA : PENCUCI MULUT TRADISIONAL TIMUR TENGAH YANG SEDAP!
  49. JABAL TSUR
  50. JABAL AR-RAHMAH (BUKIT KASIH SAYANG) TEMPAT PERTEMUAN KEMBALI NABI ADAM AS DAN HAWA
  51. MIQAT IHRAM UMRAH KETIGA DARI MASJID JI'RANAH
  52. LAMB MADINI
  53. BERCUKUR RAMBUT DI SELURUH KEPALA
  54. MAKAN MALAM DI BANI HASHIM RESTAURANT
  55. SARAPAN NASI GORENG & TERUNG GORENG
  56. PERJALANAN KE THAIF : ZIARAH MASJID ABDULLAH IBN ABBAS
  57. MENCARI MADU DI THAIF
  58. BERSIAR-SIAR DI PERKAMPUNGAN THAIF
  59. MAKAN NASI MAGADIR DI THAIF
  60. LAWATAN KE KILANG MINYAK WANGI ROS DI RASHED AL QURASHI FACTORY, THAIF
  61. MINUM TEH ARAB & MAKAN JAGUNG BAKAR DI TENGAH KABUS
  62. MASJID QARNUL MANAZIL
  63. SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK MENYUKAI ORANG-ORANG YANG BERLEBIH-LEBIHAN.
  64. HIJIR ISMAIL, MULTAZAM, & MENCIUM HAJAR ASWAD
  65. NASI ARAB BURUNG PUYUH, SAMBOOSA & JUS MANGGA
  66. MENDAKI KE GUA HIRA
  67. MAKAN NASI UNTA @ KABSHA HASHI @ CAMEL KABSHA
  68. IKAN KUTAMBAK DI TANAH ARAB
  69. MENCARI ARABIC NOUGAT HONEY ROSE
  70. HARI TERAKHIR DI MAKKAH - TAWAF WIDA' (TAWAF PERPISAHAN)
  71. KENALI WARISAN BUDAYA ARAB DI MUZIUM AL AMOUDI MAKKAH
  72. KING ABDUL AZIZ INTERNATIONAL AIRPORT @ JEDDAH INTERNATIONAL AIRPORT
  73. DARI JEDDAH INTERNATIONAL AIRPORT KE BRUNEI INTERNATIONAL AIRPORT

9 comments

  1. Teringin nak ke sana...Ya, Allah permudahkan urusan hambamu ini.

    BalasPadam
  2. Bagus juga ada gelang tangan tu cuma kalau tertinggal tu yang jenuh nak ambil semula.

    BalasPadam
  3. tak dapat nak bayang kalau pakcik makcik yang uzur tertinggal gelang kuning...aduh kesiannya

    BalasPadam
  4. mesti akak rindukan lagi suasana kt sana kan kak.... Gelang kuning tu lagi bernilai dari gelang emas ye kak masa tu...

    BalasPadam
  5. naya juga kalau tertinggal gelang kuning tu ye kak amie!

    BalasPadam
  6. Gelang yang sangat bernilai yer cikgu🤭

    BalasPadam
  7. Gelang kuning ni memang lagi berharga dari gelang emas kan kak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe