Senangnya Membuat Kerepek Popia Sira Pedas Yang Gerenti Sedap!

1:12 PTG

Jom buat kudap-kudapan Kerepek Popia Sira Pedas.
Boleh kunyah-kunyah sambil menonton televisyen... ahaks!
Krup! Krap. Krup! Krap!
Alahai sedapnya!

resepi kerepek popia sira pedas
Amie gulung, gunting dan goreng kulit popia pada petang kelmarin. Bila dah siap goreng, Maghrib pun menjelma. Jadi, Amie tangguhkan kerja menyira kerepek popia pada pagi ini.

resipi kerepek popia sira pedas
 Inilah kerepek popia yang sudah digoreng.

resipi kerepek popia sira pedas
Ini pula kerepek popia yang sudah disira pedas.
Oleh kerana tidak sempat ambil gambar proses menggulung, menggunting dan menggoreng kerepek popia kelmarin, Amie kongsikan gambar dari entri yang lepas. Boleh klik di sini: Popia Mini Sira Pedas. Bezanya dalamentri dahulu, Amie gunting memanjang, tetapi kali ini gunting menyerong pula. Dahulu Amie gulung penuh sekeping kulit popia, tapi kali ini Amie potong dua. Maknanya, sekeping kulit popia boleh dapat dua gulungan.Kalau nak lebih nipis, boleh bahagikan sekeping kulit popia kepada empat bahagian. Amie lebih sukakan gulungan yang lebih tebal, sebab dapat kunyah dengan sepuasnya... hiks! Untuk membuat bentuk serong boleh klik di sini: Popia Nestum Horlicks

Bahan-bahan:
1 paket kulit popia saiz besar - 50 keping
1 biji telur - pukul ringan
1 sudu kecil pati asam jawa
2 sudu besar bijan - sangaigaram dan gula secukup rasa
minyak

Bahan kisar
10 tangkai cili kering
2 sudu besar udang kering
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 tangkai daun kari - lurutkan

Jika tidak mahu masukkan udang kering, boleh gantikan dengan ikan bilis. Tak mahu ikan bilis, boleh masukkan sedikit belacan. Tak masukkan udang kering, belacan, atau ikan bilis pun tak jadi masalah.


resipi kerepek popia sira pedas
Cara:
1. Gulung kulit popia menggunakan copstik (kalau nak ukuran sama - tak guna copstik pun tak apa - gulung saja begitu).
2. Tinggalkan lebih kurang 1/2 cm di bahagian hujungnya dan sapu dengan telur, dan kemudian kemaskan gulungan tadi hingga melekat.
3. Setelah selesai, gunting gulungan kulit popia mengikut ukuran yang disukai.

resepi kerepek popia sira pedas

4. Panaskan minyak yang banyak dan kemudian goreng kulit popia dengan menggunakan api sedernaha panas. 

 resipi kerepek popia sira pedas
5. Balik-balikkan kulit popia supaya masak sekata, dan biarkan masak sehingga minyak tidak berbuih dan kulit popia berwarna kuning keemasan.

resipi kerepek popia sira pedas6. Angkat dan toskan minyaknya.
7. 4 sudu besar minyak, dan masukkan daun kari.
8. Apabila terbit bau, masukkan bahan kisar, tambahkan pati asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 
9. Tumis sehingga terbit minyak dan sambal kelihatan pekat dan likat. Kemudian padamkan api dapur dan biarkan sambal menjadi sejuk.
10. Seterusnya masukkan kerepek popia dan gaul rata.
11. Akhir sekali taburkan bijan dan gaul sekali lagi.
12. Simpan dalam bekas kedap udara.


resipi kerepek popia sira pedas
Gambar atas : Kerepek Popia Sira Pedas entri terdahulu.
Gambar bawah : Kerepek Popia Sira Pedas entri hari ini, ada penambahan daun kari.


resipi kerepek popia sira pedas
 Simpan dalam bekas kedap udara supaya tak lemau.

resipi kerepek popia sira pedas

Jangan tanya Amie berapa lama Kerepek Popia Sira Pedas ini boleh bertahan tau... ahaks! Sebab, seingat Amie setiap kali buat kerepek popia ini, jangka hayatkan tak sampai sehari sudah kosong semua balang!

resipi kerepek popia sira pedas
Sebelum Amie tulis entri ini, satu balang sudah dibawa lari Firdaus.
Setelah selesai menulis entri, satu balang lagi sudah hilang dari tempatnya! Bila Amie intai di ruang tamu, nampak Fairuz pula sedang menonton televisyen, bersama sebalang kerepek popia dan sebotol air minuman!
Huurrmmm... kena sorok sebalang lagi.
Tunggu Encik Suami pulang dari urusan kerja, dan petang nanti nak makan kerepek popia bersama-sama.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe