Lempeng Istimewa : Lempeng Pisang dengan Jagung Krim

10:26 PG

Jom sarapan lempeng pisang. Lempeng pisang style Amie's Little Kitchen ini banyak kali dah Amie buat untuk sarapan keluarga atau minum petang. Amie tambahkan jagung krim dalam adunan. 
Ikut resepi sebelum ini Amie tambahkan soda bikarbonat dan baking powder, tapi kali ini kedua-dua bahan ini Amie tak bubuh. Resepi Amie yang lalu boleh klik di sini: Lempeng Pisang Paling Sedap! dan di sini: Lempeng Pisang Dengan Jagung Krim.

resipi lempeng pisang ala jagung krim
Sebelum ini Amie gunakan pisang raja masak ranum, kali ini Amie gunakan pula pisangan berangan.

resepi lempeng pisang jagung krim

Bahan-bahan:

5 biji pisang berangan masak ranum
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
1 tin jagung krim
1/2 sudu kecil baking powder - pilihan
1/2 sudu kecil soda bikarbonat - pilihan
secubit garam
marjerin

Boleh ubahsuai penggunaan bahan ikut citarasa masing-masing. Kalau suka rasa yang lebih manis boleh bubuh gula atau susu pekat manis. Kalau selera Amie dan Encik Suami memang tak bubuh tambahan gula atau susu pekat manis sebab pisang tu dah cukup manis.
Kalau nak lebih lembut gebu bubuhlah baking powder dan soda bikarbonat. Kaliini Amie tak bubuh kedua-duanya. 

resepi lempeng pisang jagung krim
 Cara:
1. Lecek pisang hingga hancur.

resepi lempeng pisang jagung krim
2. Tambahkan tepung gandum, susu tepung dan jagung krim.
3. Adun sebati.

resepi lempeng pisang jagung krim
4. Oleskan marjerin di dalam kuali. Kalau tak mahu gunakan marjerin, gunakan minyak pun boleh. Nak guna butter pun boleh. Kalau gunakan minyak sapi, lagilah bertambah sedap dengan aromanya yang semerbak itu! Kalau nak lempeng kecil comel, gunakanlah kuali kecil. Amie gunakan kuali kecil sebab adunan ini sangat lembut, jadi mudah nak terbalikkan. Api pun kena yang kecik juga... jangan api kuat nanti terus hangus!

5. Tuangkan adunan mengikut sukatan masing-masing. Amie gunakan 3 sudu besar untuk sebiji lempeng.

6. Gunakan api kecil saja. Adunan lempeng yang manis ini cepat hangus kalau gunakan api besar sebab proses mengkaramelkan lempeng ini sangat cepat... wah gitu ye! Kalau gunakan api besar takut luar garing, isi di dalam masih mentah!

resepi lempeng pisang jagung krim
7. Terbalikkan lempeng dengan dengan penuh hati-hati sebab lempeng ni lembut sangat. Kalau tak tahan hati nak layan kelembutannya semasa memasak, bubuhkan lebih tepung supaya keras sikit. Tapi kalau nak rasa macamana sedapnya lempeng pisang dengan jagung krim, kenalah bersabar sikit. Siapkanlah dengan penuh rasa kasih sayang....hiks!

8. Setelah kedua-dua belah lempeng berwarna kuning keemasan, bolehlah angkat keluar dari kuali.

resepi lempeng pisang jagung krim
 Lempeng Pisang dengan Jagung Krim dah siap.
Untuk satu adunan ini Amie dapat 8 keping lempeng yang comel...ahaks!

resepi lempeng pisang jagung krim
Budak kecil Firdaus, nak makan lempeng pisang jagung krim dengan susu pekat manislah pulak!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe