Popia Nestum Horlicks

8:16 PTG

Jom buat popia salut dengan serbuk nestum dan horlicks. Sedap sungguh untuk kudap-kudapan nih! Teringat semasa tinggal di rumah sewa 15 tahun lalu, setiap kali hari raya, jiran depan rumah mesti hulur sebalang popia salut nestum! Bila dah pindah ke rumah sendiri, Amie sangka tak dapat merasa lagi kudapan enak tu. Rezeki Allah nak bagi, anak-anak jiran bersekolah di sekolah yang sama dengan Amie. Jadi, hubungan tak terputus! Dikirim juga sebalang popia salut nestum setiap kali menjelang raya! Dan berakhir pada tahun 2015, sebab anak jiran yang paling bongsu menyambung pengajian ke Labuan.
Kononnya petang tadi merajinkan diri menggulung kulit popia, tapi setakat sebungkus sahaja! Malas nak gulung banyak-banyak...hiks!

 Akhirnya siap juga Popia Nestum Horlicks!

Bukannya susah sangat nak buatnya pun. Terpulang pada diri, nak buat atau sebaliknya. Itu saja. Paling seronok tentulah kalau ada teman berbual sambil menggulung kulit popia...hiks! Bahan yang digunakan pun tak banyak. Sambil tengok televisyen pun boleh gulung kulit popia. 

Bahan-bahan:
1 paket kulit popia saiz besar
1 cawan horlicks
2 cawan nestum - kisar halus - hasilnya dapat 1 cawan serbuk nestum
1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula pasir - kisar halus
1 biji telur - pukul ringan
minyak untuk menggoreng

Bahan lain : copstik dan gunting

Cara:
1. Gulung kulit popia menggunakan copstik (kalau nak ukuran sama - tak guna copstik pun tak apa - gulung saja begitu).
2. Tinggalkan lebih kurang 1/2 cm di bahagian hujungnya dan sapu dengan telur, dan kemudian kemaskan gulungan tadi hingga melekat.
3. Setelah selesai, gunting gulungan kulit popia mengikut saiz yang disukai.

 Inilah hasil kulit popia yang digunting.

 4. Panaskan minyak yang banyak dan kemudian goreng kulit popia dengan menggunakan api sedernaha panas.

5. Balik-balikkan kulit popia supaya masak sekata, dan biarkan masak sehingga minyak tidak berbuih dan kulit popia berwarna kuning keemasan.

 6. Angkat dan toskan minyaknya.

 7. Sementara itu, campurkan serbuk horlicks, serbuk gula pasir, dan susu tepung.


8. Jangan lupa masukkan serbuk nestum ye...kemudian gaul rata.

 9. Gaulkan serbuk tadi bersama kulit popia yang sudah ditoskan minyaknya.
 10. Biarkan seketika, sebab kulit popia tadi masih suam-suam, dan apabila sudah sejuk bolehlah simpan di dalam bekas kedap udara.


Popia Nestum Horlicks ini dah habis sebalang! Waktu berbuka puasa tadi, anak-anak dan Encik Suami sempat makan sebelum ke masjid untuk solat terawih!

14 comments

  1. Mmmmmmm.. T'bayang kerangupannya di mulut.. TQ kak.. 😅😅😅

    BalasPadam
  2. Kita dah try resepi k.Amie ni. Alhamdulillah menjadi hehe. Tqvm ye Kak for the recipe.

    BalasPadam
  3. boleh tahan brpa lama ya klau sya buat skrng...cpt rosak x kalau sya buat skrng tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kwn sy jual popia nestum ni.sy rasa ok je.cme jgn lme sgt lbh sbln.nanti dah x sedap.

      Tq admin for the recipe.nti nk try buat.

      Padam
    2. ok tq jwpanya fatin amanina

      Padam
    3. Nk tnye..nestum tu 3 in 1 ke..

      Padam
    4. Nk tnye..nestum tu 3 in 1 ke..

      Padam
    5. Nk tnye..nestum tu 3 in 1 ke..

      Padam
  4. Assalammualaikum.. Nak tny, susu tepung tu, boleh apa saja jenama ye? Kalau susu tepung lactogen? Boleh tak?

    BalasPadam
  5. Inia,
    saya tak jual, tak tahu berapa harga.

    BalasPadam
  6. aunknown,
    waalaikumussalam,
    boleh apa-apa jenama susu tepung, asalkan rasanya sedap he heeee.

    BalasPadam
  7. macam mana nak bagi melekat ke kulit popia yang kita gaul semua bahan2 tu td puan

    BalasPadam
  8. Dah pernah guna resepi ni mmg ummph...lain dri yg lain.....ni nk try lg ❤..tkasih bkongsi resepi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe