Sedapnya Sambal Belacan Thai / Siam

10:37 PTG

Siapa pernah makan Sambal Belacan Thai / Siam?
Ada macam-macam jenis, dan pelbagai rasa. Tapi kita terpikat dengan sambal belacan yang satu ini... yang rasanya tak pedas menyengat, yang ada rasa masam manis, pendek kata sedaplah...ahaks! Itu pasal kalau makan di Bangkok, kami selalu minta tambah sambal belacan! Dan akhirnya kami pun belilah belacan bawa balik. Gula kabung atau gula Siam pun kami hangkut sekali...kah! Kononnya nak buat ramuan som tam!

Encik Suami suka sangatlah makan sambal belan ni dengan ulam timun, dan ikan lengat goreng! Firdaus lagilah! Dicecahnya ayam goreng dengan sambal belacan yang sangat sedap nih! Amie tumbuk kesemua bahan. Kali ini tak mahu main kisar. Jom kita lihat bahan-bahan yang Amie gunakan. Amie gunakan terus belacan dari bekasnya, tak perlu digoreng atau dibakar. Bawang merah pun tak perlu digoreng atau dibakar.

Bahan-bahan:
1 sudu besar belacan Thailand
2 sudu besar gula kabung / gula Siam
5 biji bawang merah
7 biji cili padi
1 biji cili  hijau
1 biji cili merah
1 biji tomato saiz sederhana - kupas kulit - cincang
1 biji limau nipis - ambil jusnya
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk cili padi, cili hijau, cili merah hingga hancur.
2. Kemudian masukkan bawang merah, dan tumbuk sebiji demi sebiji.
3. Seterusnya masukkan belacan dan gula Siam, garam / perasa pilihan. Tumbuk lagi hingga sebati.
4. Masukkan tomato cincang dan tekan-tekan dengan anak lesung, supaya tidak merecik.
5. Akhir sekali, perahkan jus limau nipis.
6. Gaul sebati, dan hidangkan.
Alhamdulillah.
Akhirnya dapat juga buat Sambal Belacan Thai / Siam yang memang sama rasanya dengan yang kami makan di Bangkok!

4 comments

  1. Kecur air liur tengok sambal belacan ni. makan dengan nasi panas, ikan goreng dan ulam memang sedap tu.

    BalasPadam
  2. Memang sambal belacan Thai sedap dia lain macam kan Kak, kami makan yang di Puket dulu, Masya Allah sedapnya....ngences bila ingat.

    BalasPadam
  3. Azhafizah,
    memang sedap sangat... kami makan dengan ikan goreng, ulam timun.

    Nasa Mulia,
    kan... sedap sangat sampai kami minta tambah, tak cukup itu mencari lagi belacan dan gula siam bawa balik.

    Quaint-ish,
    saya beli di Bangkok. Gula siam pun ada dijual di shoppe, nama lainnya gula kabung.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe