Mee Hoon Goreng Telur Mata Kerbau & Kicap Lada

11:07 PG

Assalamualaikum.
Bertemu di pagi Jumaat, moga Allah sentiasa murahkan rezeki dengan melimpahkan berkah-Nya pada hari ini. Mudah-mudahan kita terus mendapat kesejahteraan, kebahagiaan dunia dan akhirat. In shaa Allah.

Jom sarapan mee hoon goreng, tambah dengan telur mata kerbau dan kicap lada. Kicap lada ini nama yang diberikan oleh penduduk tempatan untuk sambal sebagai pelengkap hidangan mee hoon goreng, mee goreng, mee hoon sup, soto dan sebagainya.
Beberapa bahan wajib perlu ada untuk menghasilkan kicap lada termasuklah bawang putih, cili padi dan jus limau kasturi seperti di bawah ini.

Wokey, sementara menunggu mee hoon yang direndam menjadi lembut, kita tutorial dahulu cara-cara untuk menghasilkan kicap lada. Kicap lada ini mempunyai versi yang berlainan, bergantung kepada citarasa pembuatnya. Ada yang menggunakan cili padi mrerah, ada yang suka cili padi hijau dan ada yang campurkan kedua-duanya sekali. 

Bahan-bahan:
7 ulas bawang putih
20 biji cili padi
7 biji limau kasturi - ambil jusnya
2 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar kicap lemak manis
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
Campurkan kesemua bahan dan kisar. Biarkan seketika sebelum dinikmati. Kicap lada ini semakin lama semakin enak! Ada juga yang tak bubuh kicap. Itulah yang dinamakan pelbagai versi. Hasilnya ada kicap lada warna hijau, warna merah dan warna gelap kicap!

Sekarang kita masak mee hoon goreng pula. Kali ini Amie goreng mee hoon kosong sahaja, hanya tambah sayur sawi. Perencahnya pula Amie kisarkan bawang putih, bawang merah, udang kering dan cili kering. Amie gorengkan telur mata kerbau. Biasanya telur mata kerbau ini ada dua kuningnya, tapi Amie buat satu mata sahaja. Asal telur mata kerbau ini ialah terjemahan dari bahasa Perancis iaitu Œil de Bœuf yang bermaksud telur mata lembu. Orang kita sebut telur mata kerbau. Maksudnya ialah telur yang digoreng tanpa dipukul terlebih dahulu. Jadi, sama ada dua kuning telur atau satu kuning telur sahaja, tetap dipanggil telur mata. Mata tidak semestinya ada dua... betul tak? Satu atau sebelah mata pun disebut mata.... ahaks!

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air biasa hingga lembut - toskan
1 pokok sayur sawi - potong-potong - pisahkan batang dengan daun
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Cara memasak:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan batang sayur sawi. Masak hingga layu.
4. Masukkan mee hoon dan daun sayur sawi. Gaul rata.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Gaul sekali lagi dan padamkan api dapur.

Mee Hoon Goreng Telur Mata & Kicap Lada dah siap.

Jom makan!
Bismillah.

1 comments

  1. Walaupun bihun kosong tp sedap..ada telur mata,ada sambal kicap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe