Resepi Mudah Membuat Murtabak Mini Pisang Menggunakan Kulit Popia

11:13 PG

Assalamualaikum.
Selamat pagi warga Borneo dan Malaya. Moga sihat-sihat sahaja hari ini.
Jemput sarapan pagi di dapur Amie dengan hidangan Murtabak Mini Pisang Kulit Popia.

resepi murtabak pisang kulit popia

Bila berusaha buat sendiri murtabak mini pisang barulah puas hati makan sebab ikut suka kita nak bubuh apa dan banyak mana. Ada yang suka bubuh susu pekat aau parutan keju pada permukaan murtabak ketika dihidangkan. Terpulanglah untuk tambahan bahan kegemaran masing-masing sesuai dengan kehendak dan selera.

murtabak pisang kulit popia
Jom kita cari bahan untuk menghasilkan Murtabak Mini Pisang Menggunakan Kulit Popia yang sedap! Amie gunakan pisang berangan bersaiz kecil. Kalau gunakan pisang berangan saiz besar, 2 atau 3 biji pun dah cukup.

Bahan-bahan:
7 biji pisang berangan masak saiz kecil
kulit popia saiz besar secukupnya
2 biji telur gred A
1 sudu kecil gula pasir
secubit garam
marjerin atau mentega

 Ini dia pisang berangan saiz kecil yang Amie ada.

murtabak mini pisang kulit popia
Cara:
1.  Kupas pisang dan hiris-hiris.

murtabak mini pisang kulit popia
2. Lecek atau lenyek pisang tadi, tapi jangan sampai hancur. Kasar-kasar saja.
3. Bubuh sedikit garam dan gula pasir. Ini sekadar untuk keluarkan rasa lemak.

murtabak mini pisang inti popia
4. Kemudian tambahkan dua biji telur. Nka bubuh sebiji saja pun boleh. Tak nak bubuh telur pun boleh.

murtabak mini pisang kulit popia
5. Kacau-kacau adunan pisang lenyek kasar dengan telur. 
6. Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit marjerin.
7. Ambil sekeping kulit popia dan sudukan inti secukupnya.
9. Lipat kiri dan kanan kulit popia, dan kemaskan menjadi bentuk segi empat.
10. Letakkan di atas kuali dan balik-balikkan kedua belah murtabak supaya masak sekata.
11. Apabila murtabak kelihatan kuning keemasan, angkat.

murtabak mini pisang kulit popia
 Murtabak Mini Pisang Kulit Popia dah siap!
Amie dapat 8 keping!

murtabak mini pisang kulit popia
 Firdaus suka makan dengan susu pekat manis.

murtabak mini pisang kulit popia
Amie dengan Encik Suami makan begitu sahaja sebab isi pisang sudah cukup manis!
Jangan lupa sediakan secawan minuman panas!

3 comments

  1. Rasa rindu pula nak makan murtabah sabah...

    BalasPadam
  2. Mama Sara Nur,
    waalaikumussalam.
    Ye, sedap.

    Fida,
    ooooo... ada nama murtabak Sabah ye.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe