Samosa Inti Kentang & Daging Ayam Kisar

12:36 PTG

Assalamualaikum.
Selamat tengahari. Dah makan tengahari?
Hari ini merupakan hari ke-15 kita menjalani PKP. Kawalan diperketatkan dengan hanya membenarkan seorang sahaja berada dalam kenderaan persendirian. Sama-samalah kita memberikan kerjasama untuk membantu mempermudahkan urusan pihak berkuasa demi membanteras wabak jahat, Covid-19 daripada terus beranak pinak dan bercucu cicit di muka bumi ini.

Hurrrmmm... tanya dah makan tengahari ke? Tapi entri sarapan pagi pula... ahaks!
Inilah sarapan pagi kami, Samosa Inti Kentang dan Ayam Kisar. Kami sekeluarga suka makan samosa, tapi Amie malas nak buat. Tak berapa rajin dan cantumkan kulit popia dan nak lipat-lipat... hiks! Namun, demi memenuhi selera budak kecil Firdaus, kita usahakan juga. Syukurlah dia tak 'kacau' Amie sewaktu proses melipat-lipat inti, kalau tidak, memang kecohlah satu dapur! Tapi, dia tercium juga bau inti samosa di dapur! Sempat jugalah dia bawa lari beberapa sudu inti samosa!

Bila samosa sudah siap digoreng, Firdaus hanya makan kulitnya saja! Intinya ditinggalkan begitu saja. Barangkali sudah kenyang makan inti samosa sebelum samosa sempat digoreng! Sebelum ini, Amie pernah buat samosa di sini : SAMOSA INTI BURGER

Jom kita lihat, inti samosa kali ini. Amie gunakan kentang dengan daging ayam kisar.

Bahan-bahan inti:
3 biji kentang - kupas kulit - potong dadu kecil-kecil
200 gram daging ayam kisar
2 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar  - cincang
1/2 cawan hirisan daun sup / daun bawang
2 sudu besar serbuk rempah kari
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan lain:
kulit popia secukupnya
1 biji telur - pukul ringan 

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga layu.
2. Perlahankan api dan masukkan serbuk rempah kari. Gaul rata. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3. Besarkan api dan terus masukkan daging ayam kisar dan ubi kentang.
4. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya untuk melembutkan ubi kentang.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Masukkan hirisan daun bawang / daun sup. Kacau beberapa kali dan tutup api. 
7. Angkat dan toskan kuah / minyak.

Dulu Amie tutorial membuat samosa dengan Brother Rozzan di sini: SAMOSA
Malaslah pulak nak bina ayat dan ambil gambar proses melipat-lipat samosa... ahaks. Jadi, bolehlah ketuk pintu dapur Brother Rozzan untuk mempelajarinya ye.

Oleh kerana inti samosa sudah 'terbang' sedikit, jadi hanya dapat 17 keping samosa sahaja. Itu pun saiz besar, dan memang mengenyangkan kalau makan 3-4 keping untuk alas perut.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe