Resepi Nasi Tomato & The Gang Tang Sangat Sedap!

8:44 PTG

Jumpa lagi.
Jom main masak-masak lagi.
Kita masak nasi tomato, kita temankan dia dengan ayam masak merah dan acar mentah.

nasi tomato & the gang
Kita terus kepada resepi nasi tomato. Amie kongsikan resepi nasi tomato yang biasa Amie masak untuk rumah terbuka dan juga untuk jamuan di tempat kerja. 

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam selama 10 minit
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar puri tomato
1 cawan  susu cair
2 sudu besar yogurt asli

Bahan A:
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 ulas bawang merah -hiris halus
3 cm halia - hiris halus
1 helai daun pandan - siat dan simpul
rempah penumis - bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih

Bahan B:
4  1/2 cawan air - ikut sukatan beras (1 cawan = 1  1/2 cawan air)
2 sudu besar  Stok Ayam Pekat Maggi

Cara.
1. Panaskan minyak sapi. Tumis semua bahan A hingga harum dan layu.
2. Masukkan puri tomato, susu cair dan yogurt. 
3. Tambahkan Bahan B dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras. Kacau rata dan tutup periuk.

Jika suka, taburkan kismis ketika nasi mula mengering. Tutup semula periuk. Sewaktu menghidang, boleh taburkan kacang gajus. Masakan kali ini Amie tidak mempunyai simpanan kedua-dua bahan.

nasi tomato & the gang

Resepi : Ayam Masak Merah
Bahan A:
8 keping daging ayam - bahagian sukuan peha
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
minyak

Bahan B : kisar
1 batang serai - ambil isinya yang putih
2 cm lengkuas
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Bahan C:
2 sudu besar madu 
2 sudu besar puri tomato
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Gaulkan daging ayam dengan kunyit dan garam. Goreng hingga masak.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan ayam tadi dan tumis kesemua Bahan B sehingga pecah minyak.
3. Masukkan kesemua Bahan C. Kacau rata sehingga kuat pekat dan terbit minyak.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sebati.
5. Padamkan api dapur.

Jika ada kacang peas, bawang goreng atau daun ketumbar, boleh taburkan di atas masakan ketika menghidang.
Untuk resepi Ayam Masak Merah, Amie tidak bubuh sebarang sos sama ada sos cili atau sos tomato. 

nasi tomato & the gang
Alhamdulillah.
Kami sekeluarga sukakan Ayam Masa Merah tanpa sos cili atau sos tomato. Beginilah cara masakan keluarga Amie di Malaya. Kalau balik kampung, terutamanya hari raya, masakan inilah yang Amie cari. Kadang-kadang kakak Amie masak terasa pedasnya, mungkin sebab gunakan cili kering jenis pedas, tapi tetap sedap!

nasi tomato & the gang
Jemput!
Nasi Tomato & The Gang ini memang sedap sebab cukup lengkap dengan rasa lemak masam puri tomato dalam nasi, rasa manis madu dalam ayam masak merah dan masam manis acar mentah.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe