Popia Sira Sambal Manis Pedas

11:08 PTG

Assalamualaikum.
Jumpa lagi dalam entri masak-masak.
Malam ini Amie kongsikan juadah berbuka puasa kami pertang tadi iaitu Popia Sira Sambal manis Pedas.

Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas



Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas

Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas

Bahan-bahan:
kulit popia saiz sederhana - kali ini Amie dapat 36 gulung popia dengan menggunakan inti yang ada
sebiji telur - pukul ringan
minyak

Bahan inti:
1 cawan isi ayam - cincang
2 cawan mixed vegetable
1 cawan hirisan cendawan shiitake - terlebih dahulu rendam cendawan shiitake kering hingga lembut dan toskan airnya
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar perencah cukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan cendawan shiitake. Gaul rata dan biarkan daging ayam hingga masak.
3. Masukkan mixed vegetable.
4. Perasakan dengan sos tiram dan perencah cukup rasa.
5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis.
6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering.
7. Letakkan inti secukupnya di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya.
8. Goreng hingga berwarna keemasan.
9. Angkat dan toskan minyaknya.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Popia yang sudah siap digoreng ini kita biarkan sehingga sejuk. Sementara itu kita sediakan sambal manis pedas pekat untuk menyiranya.

 Popia Sira Sambal Manis Pedas
Bila semuanya sudah siap, hanya tinggal beberapa minit sahaja untuk berbuka puasa. Jadi Amie tangkap gambar mana yang dapat saja. Maklumlah sambil menyiapkan popia sambil masak lauk pula.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Jom kita masak sambal manis pedas pula.

Bahan kisar:
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Bahan lain:
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili Thai
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar minyak

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana.
2. Masukkan sos tiram, sos cili Thai, dan gula pasir.
3. Masak sehingga sambal menjadi agak pekat. Jika suka boleh masukkan bijan yang sudah disangai ke dalam sambal.
4. Padamkan api dapur.
5. Biarkan sambal sejuk sedikit.

 Popia Sira Sambal Manis Pedas
 Bijan yang sudah disangai.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
 Boleh masukkan popia yang sudah digoreng ke dalam kuali dan sira dengan sambal manis pedas. 

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Taburkan bijan di atasnya.

Popia Sira Sambal Manis Pedas
Selepas berbuka puasa, ada sedikit lebihan sambal manis pedas tadi. Nampaknya sambal sudah sejuk, dan beginilah rupanya, lebih pekat dan sesungguhnya tersangatlah sedap... ahaks! Maaf, mangkuk comot dengan percikan sambal! Dalam sambal tu ada sedikit bijan, sebab sebelum masak sambal Amie sangai dahulu bijan. Mungkin ada tertinggal sedikit bijan di dalam kuali.

Resipi Popia Sira Sambal Manis Pedas
 Senang saja nak buatkan?


11 comments

  1. Meriah isi bahan-bahan popiah. confirm sedap menepati citarasa. Salah satu kuih favourite.

    BalasPadam
  2. Sedapnya popia sambal. X pernah buat lg yg sira mcm ni, senang rupanya ya. Terima kasih Amie kongsi resipi kat sini

    BalasPadam
  3. rajinnyer mak buat popua sedapp tuuh.. :p

    BalasPadam
  4. Ana Jingga,
    Alhamdulillah... menjadi.

    Mamapp,
    ye memang ramai suka popia.

    Azhafizah,
    kan, kami sekeluarga memang hantu popia.

    BalasPadam
  5. Kak Ina,
    terima kasih kak.

    Rosa,
    Boleh cuba ni... memang sedap!

    Ninja Blogging,
    Terima kasih.

    Wak Lat,
    terima kasih... memang sedap!

    BalasPadam
  6. Nk cuba juga sedap tengok 😋 terima kasih bagi resipi.

    BalasPadam
  7. hari ni pun berbuka puasa popia
    tapi tak bersira.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe