Opor Nangka Muda dengan Perut Lembu

1:59 PTG

Selamat berhujung minggu.
Hari ini masuk hari ketiga kita berpuasa di bulan Ramadhan dan merupakan hari keempat puluh kita menjalani PKP. In shaa Allah, berkat doa dan kesabaran, mudah-mudahan akan muncul hari yang lebih baik untuk kita semua. Memang sukar menghadapi hari-hari PKP ini terutama untuk berurusan membeli-belah. Banyak masa dihabiskan dengan beratur menunggu giliran. Di jalan raya pula, pihak polis sentiasa memantau, meronda ke segenap ceruk untuk memastikan PKP sentiasa dipatuhi.
Setelah 40 hari menjalani PKP, baru Amie perasan muka Fairuz nampak bersih dan licin. Maklumlah sebelum PKP, berpanas di luar rumah dengan pelbagai aktiviti sekolah dan kokurikulum. 

Resepi Opor Nangka Muda dengan Perut Lembu
Kita cerita tentang menu hidangan berbuka puasa. Kami berbuka puasa dengan nasi sahaja, tanpa hidangan kuih-muih atau dessert. Cerita lama, sudah tentulah segala hidangan sampingan itu dibeli di bazar Ramadhan. Puasa kali ini kalau nak makan kuih kenalah buat sendiri. Cukuplah hidangan nasi berlaukkan Opor Nangka Muda dengan Perut Lembu, ikan goreng dan sambal mangga serta minuman laici campur longan.

Resepi Opor Nangka Muda dengan Perut Lembu
Jom kita masak Opor Nangka Muda dengan Perut Lembu. Amie memang suka sangat masakan opor in terutama kuahnya yang lemak itu. Bila ditambah buah keras, jadi pekatlah kuahnya.


Bahan-bahan:
400 gram nangka muda - potong dadu - rebus hingga setengah masak - toskan airnya
400 gram perut lembu - potong ikut saiz digemari- rebus hingga empuk - jangan buang air rebusannya

500ml santan pekat
2 batang serai - diketuk
3 cm lengkuas muda - diketuk 
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan
 
Bahan kisar:
10 biji cili merah  
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
5 biji buah keras
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu kecil jintan putih
 
Cara:
1. Masukkan semua bahan kisar, serai, serbuk kunyit dan lengkuas ke dalam periuk berisi daging tetel yang telah empuk.
2.  Biarkan masak seketika dan kemudian masukkan nangka muda.
2. Tambahkan santan pekat.
4. Biarkan masakan mendidih dengan api panas sederhana sehingga nangka muda  empuk.
5. Setelah kuah mula memekat masukkan garam / gula / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur dan hidangkan.

Opor Nangka Muda dengan Perut Lembu
 Ratah begitu saja pun sodap!

1 comments

  1. Sedapnya.. maaf Amy kena letak cariblogger Dlm bloglist Dan buat satu post entry Dan letak banner di post tu ...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe