Sambal Belacan Mangga Muda Yang Buat Kecur Liur!

5:14 PTG

Mengikut Kamus Dewan, sambal maksudnya sejenis lauk yang dibuat daripada lada dan garam. Itu bahan asasnya. Iyolaaaa.... kalau tak ado lado mana nak datang rasa pedas.... ahaks! Dengan kata lain sambal ialah sejenis sos yang diperbuat daripada lada yang dihancurkan kemudian ditambah dengan bahan seperti garam, belacan, cuka, gula dan sebagainya sebagai pelengkap dan penyedap rasa.
Maka, muncullah pelbagai jenis sambal, dengan variasi dan versinya yang tersendiri mengikut selera perekaciptanya! Pernah tak terbaca tentang sambal yang sangat pedas dengan menggunakan Cili Madame Jeannete sehingga disebut sebaai 'sambal setan'! Iisshhh...issshhh ... teringat pulak rawon setan di Surabaya!

resepi sambal belacan mangga muda
Untuk mengisi masa senggang di kala petang ini, Amie kongsikan Sambal Belacan Mangga Muda. Resipi ini biasa-biasa saja, dan semua orang boleh buat. Bahannya pun tak banyak, yang penting ada cili, belacan dan mangga muda.

resepi sambal belacan mangga muda
Sambal Belacan Mangga  Muda ini selain ada di dapur sendiri, Amie selalu temui dimajlis kenduri atau rumah terbuka. Memang sungguh berselera makan nasi kalau terjumpa sambal begini.  Tak perlulah banyak lauk lain, cukuplah ada ikan goreng dan sayur. Lengkap dah hidangan!
Walaupun bahan yang digunakan sama, tetapi kadang-kadang warna sambal belacan mangga muda ini agak berbeza disebabkan penggunaan belacan yang berbeza. Kalau gunakan belacan Papar misalnya, hasil sambal belacan nampah merah jambu sedikit, dan kalau gunakan belacan Penang, hasil sambal belacan akan berwarna gelap sedikit.

Bahan-bahan:
2 biji mangga muda - kupas kulit - cincang 
1 biji cili merah - buang biji
1 biji cili merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris
11 biji cili padi merah 
5 biji bawang merah
20 gram belacan - bakar (tak mahu bakar pun ok)
1 sudu besar jus limau kasturi - nak tambah pun boleh ( kalau mangga muda tak cukup rasa masam)
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Kisar / tumbuk cili merah, cili padi, bawang merah, belacan, gula/ garam / perasa pilihan.
2. Masukkan bahan kisar / tumbuk ke dalam mangkuk berisi cincangan mangga muda.
3. Tambahkan hirisan cili merah, bawang besar dan jus limau kasturi.
4. Gaul rata.
5. Jika ada rasa yang kurang lengkap, boleh tambah bahan perasa yang perlu.


resepi sambal belacan mangga muda
Sambal Belacan Mangga Muda dah siap!

2 comments

  1. Assalamualaikum kak amiieee

    Lamanyaaa tun tak buka blog.. hehe

    TGh PKP ni bosan beno, tergerak hati nk buka blog. Rajin rupanya akk update.. hihi

    BalasPadam
  2. Tun,
    waalaikumussalam... jom kembali meriahkan dapur maya kita.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe