Bubur Biji Gandum dengan Jagung
6:47 PTG
Minggu lepas, dapat kiriman dari Malaya. Selain kiriman utama, terselit di antaranya dua botol sambal Garing Che Nor dan tiga paket biji gandum. Terima kasih ATY, teman blogger masakan dan juga teman FB. Moga silaturahim di antara kita terus berpanjangan walau sekadar di alam maya.
Hari ini Amie sempat mengolah biji gandum untuk dijadikan bubur. Amie tambahkan jagung tin jenis berkrim, dan gula kabung. Orang kata bubuh jagung segar baru rasa sedap. Tak apalah. Tak jumpa jagung segar musim PKP ini, gunakan jagung dalam tin pun ok juga. Lama sungguh tak makan bubur biji gandum. Sedap sebenarnya bubur biji gandum ni. Jom kita masak sama-sama.
120 gram biji gandum
1 tin jagung krim
600 ml air atau 3 cawan air
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula kabung - kalau nak lebih manis boleh tambah - boleh gunakan gula melaka atau gula putih + 1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
sehelai daun pandan - siat dan simpul
Cara:
1. Bilas biji gandum - rebus bersama 4 cawan air (800 ml) hingga kembang).
2. Sementara itu masak gula kabung dengan secawan air dan bersama daun pandan. Bila gula sudah larut, tapiskan.
3. Apabila biji gandum sudah kembang, masukkan jagung krim diikuti dengan gula kabung dan garam.
4. Perlahankan api, dan kacau bubur biji gandum sehingga mendidih.
5. Padamkan api dapur.
Bubur Biji Gandum dengan Jagung dah siap!
2 comments
Wahhh..sedap ni,saya suka.Nanti lah bulan puasa ni nak buat.
BalasPadamAmie.. Maq suka bubur ni. Sedapnya.thanks kongsi resepi
BalasPadam