Cucur Udang Adunan Air Panas

12:55 PTG

Dah makan tengahari?
Amie belum mula masak.
Perut masih kenyang makan popia, makan nanas dan minum air kelapa.
Petang sikitlah nanti baru nak makan tengahari.
Sementara itu, nak kongsikan makan kudap-kudapan kami kelmarin, iaitu Cucur Udang Adunan Air Panas.
Resepinya lebih kurang sama dengan adunan cucur ikan bilis di sini: Resepi Mudah Buat Adunan Cucur Ikan Bilis Sedap Gunakan Air Panas
Kalau cucur ikan bilis Amie tambahkan hirisan daun kucai, tapi untuk cucur udang Amie gantikan dengan hirisan daun bawang. Geram tengok pokok bawang yang Firdaus tanam berdaun lebat! Minta sikit dari Firdaus... ahaks! Bukan sedikit dia tanam, ada 30 biji bawang dalam kotak sarang telur ayam sebagai tempat tanamannya.

cucur udang air panas
Amie gunakan udang bemban segar sepeti gambar di bawah ini. Bersihkan udang, tarik urat hitam di belakangnya, potong udang kecil-kecil. Amie biarkan adunan menjadi sejuk seketika, dan kemudian celupkan jari ke dalam minyak .... bukan celup dalam minyak panas di kuali tau! Ambil mangkuk kecil dan tuang sedikit minyak. Haa... celup lima jari tu ke dalam mangkuk berisi minyak tadi, dan kemudian ambil sejemput adunan cucur udang dan masukkan dalam kuali yang berisi minyak panas. Sebelum ini Amie celupkan jari dalam mangkuk berisi air, jadi kali ini guna minyak pula. Tujuannya supaya adunan tak melekat di tangan, dan mudah untuk membentuknya menjadi bulat. Itu pun kalau nak bentuk bulatlah. Kalau nak bentuk macam jemput-jemput biasa, gunakan saja sudu untuk kaut adunan masuk dalam gorengan.

cucur udang air panas
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2.5 cawan air panas 
1 isi udang cincang
minyak untuk menggoreng tenggelam
garam / perasa pilihan

Bahan hiris / cincang:
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
1/2 batang lobak merah
10 batang daun bawang

cucur udang air panas

Cara:
1. Dalam sebuah bekas, masukkan tepung gandum, ikan bilis tumbuk, cili merah, daun kucai, bawang besar, lobak merah dan garam / perasa pilihan.
2. Gaul kesemua bahan dan kemudian buat lubang di tengah-tengah seperti dalam gambar di atas.
3. Tuangkan air panas (menggelegak) di tengah-tengah mangkuk berisi campuran tepung tadi, dan kemudian gaul dengan pantas hingga sebati.
4. Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng tenggelam.
5. Celupkan  kelima-lima jari ke dalam minyak masak (dalam mangkuk) dan kemudian ambil sejemput adunan dan masukkan ke dalam kuali. Ulang semula mengikut jumlah cucur yang dikehendaki untuk digoreng.
6. Apabila cucur kelihatan timbul di permukaan, menandakan ia sudah masak. Jika inginkan lebih garing dan warna nampak keemasan, bolehlah biarkan dahulu lebih lama sedikit di dalam kuali gorengan.
7. Angkat dan toskan.

Jika inginkan bentuk cucur udang yang sama rata bentuk bulatnya, bolehlah dibulat-bulatkan dahulu semua adunan sehingga selesai. Kemudian barulah digoreng.

3 comments

  1. cucur udang memanglah sedap kan..dapat pulak udang fresh macam tu..saya suka guna udang yang kecil tu kak Amie..thanks kongsi resepi kak:)

    BalasPadam
  2. Cantiknya kejadian cucur udang ni. Saya selalu buat leper2 jadinya haha

    BalasPadam
  3. Cik Matahariku,
    sama-sama dik... dah namanya udang, memang sedap ye heheee.

    Syafiga,
    ni buang masa sikit membentuk bulat, jemput dari mangkuk adunan masuk kuali, kalau nak cepat memang selalunya leper2 juga hahaaa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe