Sup Kaki Ayam Aneka Campuran

6:23 PTG

Selamat petang semua.
Petang ini nak kongsikan resipi sup kaki ayam.
Sebelum itu, kita fahami dahulu apa maksud sup. Kamus Dewan definisikan sup sebagai masakan daging, sayur dan sebagainya yang banyak kuahnya dan dibuat dengan menggunakan ramuan-ramuan tertentu.

Wikipedia pula kata, 
Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan sup pekat. Klasifikasi Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup pekat dikelaskan bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah sup sayur dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau sayur-sayuran dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel; dan veloutés dipekatkan dengan telurmentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur, nasilentiltepung dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.

Sup adalah serupa dengan stew, dan dalam beberapa kes mungkin tiada perbezaan yang jelas antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, sup umumnya mempunyai cecair yang lebih daripada stew.
Jadi, macam-macam jenis sup ada dalam dunia masakan. Lain dapur, mungkin lain resipi supnya. Lain orang, lain citarasanya. Sup kaki ayam Amie kali ini, ikut gaya masakan kakak ipar Amie. Suami kakak ipar Amie keturunan Cina, jadi hari-hari mesti ada hidangan sup. Jadi, kalau buat rumah terbuka pun, sup mesti ada! Supnya pula, ringkas saja. Tak perlu rempah itu dan rempah ini. Lada putih pun tak perlu masukkan. Salah satunya, kalau kakak ipar buat sup kaki ayam, dia akan tambah white fungus, cendawan kering shiitake, lobak merah dan juga kurma merah.

sup kaki ayam aneka campuran
 Ini Sup Kaki Ayam Aneka Campuran, hidangan tengahari kami sekeluarga.

sup kaki ayam aneka campuran
Kita lihat resipinya di sini. Biasanya Amie gunakan bawang besar, tapi bawang besar tidak ada, jadi Amie gantikan dengan bawang merah sahaja. Bawang merah dan bawang putih memang sengaja tidak dihiris, sebab proses merenih yang lama akan membuatkan bahan-bahan ini lembut dan hancur.

Bahan-bahan:
700 kg kaki ayam - bersihkan - potong ikut suka
2 biji kentang - kupas - belah 2
13  biji kurma merah (ambil segenggam)
4 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga lembut - belah 2
5 biji tomato kampung - belah tengah
11 ulas bawang putih
5 biji bawang merah - belah 2
3 cm halia muda - hiris
beberapa helai daun bawang
2 liter air
garam / perasa pilihan

sup kaki ayam aneka campuran
Inilah kuantiti segenggam kurma merah. Bila Amie kira ada 13 biji.

sup kaki ayam aneka campuran
  Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali garam / perasa pilihan.

sup kaki ayam aneka campuran
 Masak dengn menggunakan api besar sehingga mendidih.

sup kaki ayam aneka campuran
 Apabila mendidih, perlahankan api dapur.

sup kaki ayam aneka campuran
 Tutup periuk dan biarkan sup renih sehingga kakai ayam empuk.

sup kaki ayam aneka campuran
Selama proses merenih sup, harumnya aroma dari chendawan shiitake dan daun bawang memang sungguh menggoda selera!
Setelah kaki ayam empuk, perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya. Itu saja.

sup kaki ayam aneka campuran
Sup Kaki Ayam Aneka Campuran sudah siap!

3 comments

  1. Berkhasiat sungguh tu.
    Belum pernah makan kurma merah, rasanya sama tak dengan kurma biasa?

    BalasPadam
  2. Sedapnya sup kaki ayam!Idea baru ni masak sup kaki ayam dgn kurma merah. Thankyou share resepi ni Amie Kitchen 🥰

    BalasPadam
  3. Ujie,
    kurma merah rasa tak sama dengan kurma biasa, cuma ada rasa manis sikit.

    Ninja,
    resipi sup ni biasa bagi masyarakat Vina.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe