Resepi dan Cara Mudah Membuat Ayam Pandan Thai Yang Sangat Sedap!

7:31 PTG

Assalamualaikum.
Apa khabar semua?
Harap sihat-sihat sahaja di samping keluarga tersayang. Jaga diri, jaga keluarga dan jauhi Covid-19 dengan mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan. Nampaknya, kes positif Covid-19 di negara kita tidak kunjung surut. Hari ini sahaja sudah dilaporkan pertambahan 208 kes terbaharu. Jumlah kes keseluruhannya sudah mencecah angka 3,116! Jumlah tertinggi di Asia Tenggara.
Nampaknya negeriku di sanun mengekalkan jumlah angka tertinggi berbanding negeri-negeri lain! 800 bilangan kes kumulatif!
Dan sudah tentunya berita paling menyedihkan ialah tentang jumlah kematian yang juga bertambah dari angka 45 kepada 50! Innalillahiwainnailaihiraajiuunnn! Salam takziah buat semua keluarga mangsa. Moga tabah menerima ujian Allah ini.
Bagaimana dengan perkembangan terkini di seluruh dunia?
Italy mencatat rekod kematian paling tinggi di dunia iaitu sebanyak 14,428 kes daripada 105,792 kes keseluruhan. Seterusnya Sepanyol mencapai 8,189 kematian, diikuti dengan Perancis yang merekodkan 3,523 kematian. Amerika Syarikat pula mencatat 3,440 kematian manakala China yang dikatakan sudah pulih sepernuhnya, tiba-tiba kembali merekodkan kes kematian yang baharu sebanyak 48 kes!
Allahu Akbar!
Kun Fayakun!


Hari ini Amie kongsikan resepi Ayam Pandan Thai. Memang suka meratah makanan begini tapi nak membuatnya itu terpaksa berfikir 11 kali terutama bab menyimpul dan menganyam daun pandannya itu! Orang kata, kalau hendak seribu daya, kalau tak hendak seribu dalih. Setelah beberapa kali melihat tutorial cara paling mudah Ayam Pandan Thai, tak perlu menganyam dan menyimpul, maka tak bertangguh kita pun memulakan kerja. Boleh klik di sini untuk lebih lanjut: 
Mari kita mulakan dengan pergi ke belakang rumah, ambil daun pandan secukupnya.
Huurrmmm... lidi pencungkil gigi entah ke mana perginya! Nak keluar ke kedai macam tak berbaloi di musin PKP begini. Jadi, gunakan sajalah lidi sate, gunting bagi tajam sedikit hujungnya.


 Ayam Pandan Thai ini memang sedap dimakan begitu sahaja. 

Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan Ayam Pandan Thai seperti di bawah ini. Amie ubahsuai jumlah dan bahan yang digunakan mengikut selera. Amie gunakan bahagian dada ayam sebanyak 1 kg. Buang tulang leher dan kulit, mungkin tinggal 800 gram sahaja isi ayam. Gunakan bahagian lain pun boleh terutama peha, dan tentu lebih sedap sebab agak berlemak pada bahagian itu.

Bahan-bahan:
800 gram dada ayam - potong 4 segi sama - anggaran 3 cm x 1.5 cm
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar minyak bijan
1 kiub ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit - sepatutnya tak perlu tapi Amie 'termasuk' 

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 cm halia
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu kecil lada putih

Bahan lain:
daun pandan secukupnya
lidi pencungkil gigi / lidi sate

Cara penyediaannya:
1. Perap kesemua bahan selama 3 jam.
2. Letakkan dua keping ayam di atas daun pandan, dan gulung sebanyak 5 kali gulungan. 
3. Ambil lidi dan cucuk gulungan daun pandan berisi ayam tadi. Buat sampai habis.

Dah siap!
Tak perlulah ambil banyak masa untuk menyimpul ayam dalam daun pandan.
Semua gulungan daun pandan berisi ayam ini berjumlah 28 gulung.

 4. Didihkan air di dalam periuk pengukus. Seterusnya susun gulungan ayam daun pandan tadi ke dalam periuk pengukus.

 5. Kukus selama 10 minit atau sehingga daging ayam separuh masak.

 Oh!. Aroma wangi daun pandan memang sungguh menggoda ketika ayam sedang dikukus!


 Inilah rupa ayam pandan Thai yang baru dikukus.

 6. Panaskan minyak, dan goreng ayam pandan yang dikukus tadi. Oleh kerana ayam sudah hampir masak, tak perlulah goreng terlalu lama.

 Ini dia, Ayam Pandan Thai yang sudah siap digoreng.

Jom kita tengok isi di dalamnya. Tak sabar nak makan!



Ayam goreng pandan ini juga dikenali dengan nama tempatannya Gar Hor Bai Toey. Biasanya dinikmati dengan sos bijan. Katanya, Gar Hor Bai Toey hanya disajikan di restoran menengah dan mewah disebabkan cara penyediaannya yang unik. Tapi kini, semua orang boleh menikmatinya!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe