Laici Kang

6:10 PTG

In shaa Allah kalau diumumkan malam ini, esok mula berpuasa maka berpuasalah kita. Memang akan terasa perbezaannya dengan bula puasa yang pernah dilalui sepanjang hidup ini. Apa tidaknya. Kita masih dalam PKP. Tiada bazar Ramadhan, dan tidak boleh pula sesuaka hati ke sana ke mari mencari bahan makanan untuk berbuka puasa.

Resepi Laici Kang
Mari kita redakan panas cuaca hari ini dengan minum seteguk dua laici kang. Tak berani nak sebut nama sebenar iaitu Lin Chee Kang, sebab resepi asal sebenarnya menggunakan biji teratai atau lotus seed yang rasanya lemak-lemak tu. Susah dah nak cari sebab pergerakan terhad. Yang ada hanyalah longan kering yang Amie beli di Hatyai Disember 2019, masih elok dalam simpanan. Ada satu tin laici. Ada kembang semangkuk, dan harap-harap biji selasih masih ada lagi... itu pun kalau Encik Suami tak buang sewaktu tolong kemas kabinet dapur tempohari! Gula batu pula sudah dibuang, sebab lama sangat tak digunakan. Amie gantikan dengan gula melaka saja. Nak rebus barli, malaslah pulak...hiks!

Bahan-bahan:
1 cawan longan kering
10 biji kurma cina
200 gram gula melaka
3 helai daun pandang - siat dan simpul
6 biji kembang semangkuk
1 sudu kecil biji selasih
1 liter air

Bahan lain:
1 tin laici
1 cawan kacang gajus yang sudah digoreng
kiub ais secukupnya

Cara:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama longan kering dan kurma cina.
2. Masak sehingga longan kembang dan kurma cina lembut. 
3. Masukkan gula melaka bersama daun pandan. Masak sehingga gula melaka larut.
4. Padamkan api dapur dan masukkan kembang semangkuk bersama biji selasih. Biarkan sehingga kedua-duanya kembang.
5. Setelah bahan rebusan menjadi sejuk, pindahkan ke dalam mangkuk besar.
6. Tuangkan buah laici dalam tin bersama airnya sekali.
7. Taburkan kacang gajus.
8. Tambahkan kiub ais.
9. Sedia untuk dinikmati.

Resepi Laici Kang
Nak minum suam-suam begitu saja pun boleh. Nak lebih sejuk, bubuhlah kiub ais. kalau kita beli laici kang macam-macamlah bahan yang digunakan dan warna-warni pula. Amie tidak ada bahan lain, tapi yang ada ini pun sudah cukup menyegarkan tekak, dengan harum longan kering dan aroma daun pandan. Kalau tak mahu kacang gajus, gunakan kacang tanah pun boleh.

Resepi Laici Kang
Laici Kang dah siap!

2 comments

  1. Dapat laici kang penuh bahan macam ni memang sedap. Lagi lagi masa berbuka tu. Sejuk tekak rasanya :)

    BalasPadam
  2. Azhafizah,
    dah teringin sangat ni..try buat sendiri

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe