Mee Rebus Daging

10:17 PTG

Bertemu kembali.
Alhamdulillah. Hari ini merupakan hari ketiga umat Islam berpuasa, dan genap 40 hari kita berkurung menjalani PKP. Mudah-mudahan semuanya sihat-sihat saja.
Kali ini Amie ingin kongsikan Mee Rebus Daging, juadah berbuka puasa kami seisi keluarga petang tadi.


Resipi Mee Rebus Daging

Orang kata mee rebus terletak pada 'kuasa' kuahnya. Oh! Begitu ceritanya. Kuah mee rebus yang sedap mempunyai kombinasi rasa dari pelbagai bahan yang dioleh sehingga menjadikan rasanya bergabung menjadi satu, lengkap dengan manis dari ubi keledek dan ubi kentang serta kacang tanah. Ditambah pula dengan serbuk kari, taucu dan kacang tanah kisar serta udang kering. Kuahnya yang agak pekat memang mampu menggoda selera!

Resipi Mee Rebus Daging
Jom kita masak kuah mee rebus bersama-sama. Amie gunakan daging lembu bahagian peha, direbus hingga lembut dan gunakan air rebusan daging lembu dicampurkan dalam masakan kuah.

Bahan-bahan untuk kuah:
800 gram daging peha - rebus hingga empuk - hiris kecil - secawan untuk dimasak bersama kuah - simpan air rebusan (lebih kurang 500ml)
500 gram keledek - rebus dan lecek
500 gram ubi kentang - rebus dan lecek
5 biji tomato - cincang
1/2 cawan kacang tanah - goreng - kisar halus
4 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu pedas manis
4 sudu besar minyak
1.5 liter air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 cm halia
1 cm lengkuas
3/4 cawan udang kering - rendam hingga lembut

Bahan pelengkap:
1 kg mee kuning - bilas - celur - toskan
hirisan daun sup / bawang
bawang goreng
hirisan cili hijau
tauhu basah - goreng - hiris
taugeh - celur
fish ball - celur
telur rebus - belah 4
limau kasturi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit aroma.
2. Masukkan serbuk kari daging dan tambahkan sedikit air. Biarkan masak mendidih seketika.
3. Masukkan daging rebus, air rebusan daging, 1.5 liter air, ubi keledek dan ubi kentang lecek dan tomato cincang.
4. Masak sehingga kuah mendidih dan kacau selalu supaya bahagian bawah kuah tidak hangus. Kemudian masukkan kacang tanah kisar.
5. Renih sehingga kuah agak pekat.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Hidangkan mee kuning dalam mangkuk. Hiaskan dengan limau kasturi, hirisan cili hijau, daun sup / bawang, bawang goreng, taugeh , tauhu goreng, fish ball dan hirisan daging.
8. Tuangkan kuah, dan sedia untuk dinikmati.

Resipi Mee Rebus Daging
 Mee Rebus Daging dah siap.

Resipi Mee Rebus Daging
Jom sama-sama nikmati Mee Rebus Daging dengan teman-teman seangkatan dengannya. Nak tambah sedap, boleh sediakan cili kicap!

Resipi Mee Rebus Daging

Resipi Mee Rebus Daging

2 comments

  1. wow..baru plan nak wat mee rebus homemade juga tp kena tunggu cuti minggu depan baru leh main masak2 balik..hihi!

    BalasPadam
  2. SA nak masak mee rebus daaging ni la asyik x menjadi je.....kena try and error lagi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe