Agar-Agar Santan Gula Kabung Lockdown

4:02 PTG

Setiap hari ada sahaja yang Encik Suami buat di rumah. Kalau Stor belakang rumah 25' X 18' sudah hampir siap sepanjang tempoh PKP dari 18 Mac lalu. Katanya, hanya lantainya sahaja yang perlu dibaiki. Dua hari lepas sempat jenguk ke belakang, pintu stor pun sudah dicat. Kelmarin, Encik Suami mengecat pula bingkai jendela dapur di ruangan basah dan kering. Ketika Amie masak di dapur sempatlah sembang-sembang sambil buat kerja masing-masing. Jadi, sengajalah berlama-lama di dapur sebab ada teman sembang.
Sebelum itu, Encik Suami tolong kemas kabinet dapur. Salah satunya tempat simpan makanan kering. Banyaklah harta karun yang belum terusik. Mana yang masih elok, disimpan dan mana yang rosak terpaksalah dibuang. Harta karun yang ditemui termasuklah bungkusan mee hoon, suhun, kacang hijau, macaroni, barli, sagu biji dan entah apa lagi. Encik Suami susun elok-elok dalam kabinet dapur. Bila kita buka kabinet, terpandanglah sebungkus agar-agar tali. Nampak masih elok, tapi tak nampak pula tarkh luputnya, maklumlah mata rabun jauh dan rabun dekat. Sudahlah mata nombor dua bubuh atas almari mini library kami.
Huurrmmm... daripada terbiar agar-agar nan sebungkus seberat 20 gram itu, baiklah kita buat sesuatu. Musim lockdown ini memang seronok sangat berkreativiti di dapur sendiri. Mulalah mencongak, mengingat apa benda yang boleh digunakan dalam peti sejuk. Ada daun pandan, ada gula melaka, ada gula kabung, dan dalam kabinet dapur pula ada santan kelapa, pewarna hijau epal dan perisa pandan. Opppsss! Sekejap.... ada telur tak? Oh! Ada. Wokey. Semua bahan ada. Lengkap.
Akhirnya tangan capai gula kabung @ gula Siam. Biasanya buat agar-agar santan gula melaka, kali ini buat gunakan gula kabung pulaklah. Gula kabung dari Siam ini memang rasanya sedap, tapi warnanya kurang menyerlah seperti warna gula merah atau gula melaka.


agar-agar santan gula kabung lockdown
Resepi kita ini pun main agak-agak saja sebab gunakan sukatan cawan. Jom kita semak di bawah ini. Ada sesetangah resepi tak gunakan telur dan ada pula gunakan telur tapi tak ambil kuning telurnya. Mana-manalah ikut suka.

Bahan-bahan:
1 paket agar -agar tali - 20 gram 
5 cawan air
2 cawan santan - dari 2 cawan kelapa parut kisar
1 cawan gula kabung
1 biji telur ayam gred A - pukul sedikit -
1 helai daun pandan - siat dan simpul
1/2 sudu kecil garam halus

Cara:
1. Masukkan agar-agar,  gula kabung, air dan daun pandan ke dalam periuk. Jerang dengan api sederhana sehingga agar-agar larut.
2. Campurkan telur ayam yang dipukul ke dalam santan kelapa. Kacau rata.
3. Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur dan juga garam.
4. Sentiasa kacau sehingga mendidih.
5. Padamkan api dapur.
6. Tuangkan adunan agar-agar santan gula kabung ke dalam bekas pilihan yang disediakan.
7. Biarkan sehingga agar-agar menjadi sejuk dan mengeras.
8. Untuk rasa lebih segar dan lazat, masukkan ke dalam peti sejuk setelah agar-agar menjadi keras.

agar-agar santan gula kabung lockdown
 Wokeyyy!
Agar-Agar Santan Gula Kabung Lockdown dah siap.

agar-agar santan gula kabung lockdown
Jom kita makan sambil tonton televisyen dengar pengumuman Perdana Menteri tentang PKP petang ini. Adakah tempoh PKP disambung lagi?

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe