Resipi Sedap Asam Pedas Daging Tetel

11:59 PG

Assalamualaikum.
Dah siap masak ke untuk hidangan tengahari?
Amie belum angkat periuk, sebab perut masih kenyang makan lempeng pisang pagi tadi. Sekejap lagi memang akan atur langkah ke dapur untuk melaksanakan tugas harian. Sementara itu Amie kongsikan dahulu resipi Asam Pedas Daging Tetel yang Amie masak kelmarin. Resepi asal untuk masakan ini Amie jumpa di FB : Asam Pedas Daging Tetel Melaka. Kalau ada 'Melaka' memang sedap sangatlah asam pedasnya. Terima kasih buat empunya resipi asal di FB : Nimrah Susu Unta HQ.
Daging tetel memang sedap.
Pandai-pandailah pilih bahagian yang lembut. Daging ini biasanya bercampur dengan urat, dengan lemak dan tulang, juga dengan lemak harimau menangis. Orang kata, bahagian lemak harimau menangis inilah yang paling sedap. Hahaaa.... harimau pulak yang menangis! Kenapa? Kata orang tua-tua, bahagian ini letaknya di celah tulang belakang lembu. Memang harimau tak dapat makan sebab bahagian ini tak dapat dicapai oleh mulut atau gigi harimau. Maka, menangislah harimau sebab kempunan tak dapat makan bahagian paling lembut dan paling sedap ini.... ahaks!

resepi asam pedas daging tetel
Apa yang menarik perhatian Amie terhadap resepi ini ialah adanya daun pokok ketumbar dan daun limau purut yang dikisar sekali dengan bahan-bahan perencah yang lain. Oleh kerana Amie tiada simpanan bunga kantan, Amie gantikan dengan daun kesum. Jom kita lihat resipi yang nampaknya menjanjikan kelazatannya ini. Amie ubahsuai bahan mengikut bahan yang ada.

Bahan-bahan:
500 gram daging tetel 
2 biji tomato - potong baji
1 kuntum bunga kantan - Amie gantikan dengan 7 tangkai kesum
700 ml air rebusan daging tetel
250 ml air asam jawa  - Amie gantikan dengan 2 keping asam gelugor
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
1 pokok ketumbar
4 helai daun limau purut - buang urat belakang 
10 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 cm lengkuas
2.5 cm halia
3 batang serai -hiris 
3 biji buah keras
2 cm belacan

resepi asam pedas daging tetel
Cara memasak:
1. Rebus daging tetel hingga empuk. Toskan. Simpan air rebusan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan asam keping (atau perahan air asam jawa), air rebusan dan daging tetel.
4. Masak sehingga kuah mendidih dan daging tetal lembut sempurna.
5. Seterusnya masukkan daun limau purut, daun kesum (atau bunga kantan kalau ada) serta tomato.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Renih seketika dengan api sederhana kecil sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
8. Padamkan api dapur.

resepi asam pedas daging tetel
Asam Pedas Daging tetal dah siap!

resepi asam pedas daging tetel
Kuah asam pedas daging tetel ini nampak pekat. Rasanya pun sungguh sedap. Memang sedaplah... ahaks!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe