Resepi Mudah Buat Adunan Cucur Ikan Bilis Sedap Gunakan Air Panas

12:42 PTG

Assalamualaikum.
Jam sudah menunjukkan angka 12 tengahari.
Dah masak hidangan tengahari ke belum?
Nampaknya hari ini kena bersabar sikit. Pagi tadi kami dapati peti sejuk kami rosak. Bahagian atas dan bawah tak sejuk. Agaknya rosak dari malam tadi sebab freezer kecil bahagian bawah, aisnya sudah cair. Terpaksa keluarkan semua harta karun. Dan Encik Suami pun sibuklah bertutoral melalui video cara-cara membaiki peti sejuk rosak. Syukurlah sebahagian harta karun berada dalam freezer yang sebuah lagi. Jadi tak perlu risau akan berlaku kerosakan kerana freezer dalam keadaan baik.

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS

Pagi tadi Amie sediakan sarapan cucur ikan bilis. Amie buat gunakan air panas. Waktu kecil dahulu, kakak yang suka goreng cucur ikan bilis dengan adunan air panas. Amie makan saja. Tak gunakan air panas pun sedap juga, rangup dan garing. Dua-dua Amie suka. Yang adun dengan air panas pun suka. Adun dengan air biasa pun suka. 
Dah selesai sarapan pagi, barulah sempat buka whatsaap. 
Ada satu mesej dari seorang kawan, tanya tentang daun bidara.
Allahu Akbar! Mesej itu dihantar malam tadi rupanya.
Oleh kerana rumahnya agak jauh dari tempat tinggal kami, jadi Amie pun cepat-cepat balas. Amie rasa memang dia perlukan sangat daun bidara itu. Katanya, dapat sedikit pun jadilah. Ya, mudah-mudahan tidak ada sekatan jalan raya dalam perjalanannya menuju ke rumah kami.
Kebetulannya, dua minggu lepas Encuk Suami tebang pokok bidara depan rumah!

Encik Suami minta Fairuz naik atas bumbung rumah, cantas ranting bidara yang menutupi sebahagian bumbung anjung rumah kami, dan sebahagiannya lagi menutupi bumbung anjung jiran kami.

Tinggallah batang pokok bidara yang besar di penjuru laman. Kata Encik Suami, biarlah pokok bidara ini tumbuh rendang. Syukurlah Encik Suami tinggalkan dua ranting yang masih berdaun. Alhamdulillah. Akhirnya dapat juga kawan Amie ambil daun bidara itu. 

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS

Okey... sambung cerita cucur ikan bilis. Dah habis pun cucur ikan bilis tak tinggal seketul! Kita lihat bahan-bahan yang digunakan untuk resepi ini.

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2.5 cawan air panas 
1 cawan ikan bilis - cuci bersih - tumbuk kasar
minyak untuk menggoreng tenggelam
garam / perasa pilihan

Bahan hiris / cincang:
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
1/2 batang lobak merah
10 batang kucai

Lain-lain:
air sejuk - untuk celupkan jari sewaktu hendak mengambil adunan cucur untuk digoreng supaya tidak melekat

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS
Inilah bahan yang Amie gunakan sebagai campuran cucur ikan bilis. Ikut jam, ada cili merah hiris halus, bawang besar cincang, ikan bilis, lobak merah dan daun kucai. Ikut sukalah nak bubuh apa. Kalau tak mahu ikan bilis, boleh gantikan dengan udang. Tak mahu bubuh kucai, bubuh daun sup atau daun bawang pun boleh. Ada yang suka bubuh kentang potong kecil-kecil, dan juga tambahkan jagung. Encuk Suami pula suka kalau ditambah hirisan kecil labu manis.

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS
Cara:
1. Dalam sebuah bekas, masukkan tepung gandum, ikan bilis tumbuk, cili merah, daun kucai, bawang besar, lobak merah dan garam / perasa pilihan.

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS
2. Gaul kesemua bahan dan kemudian buat lubang di tengah-tengah seperti dalam gambar di atas.
3. Tuangkan air panas (menggelegak) di tengah-tengah mangkuk berisi campuran tepung tadi, dan kemudian gaul dengan pantas hingga sebati.

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS
4. Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng tenggelam.
5. Celupkan  kelima-lima jari ke dalam air sejuk dan kemudian ambil sejemput adunan dan masukkan ke dalam kuali. Ulang semula mengikut jumlah cucur yang dikehendaki untuk digoreng.
6. Apabila cucur kelihatan timbul di permukaan, menandakan ia sudah masak. Jika inginkan lebih garing dan warna nampak keemasan, bolehlah biarkan dahulu lebih lama sedikit di dalam kuali gorengan.
7. Angkat dan toskan.

Jika inginkan bentuk cucur ikan bilis yang sama rata bentuk bulatnya, bolehlah dibulat-bulatkan dahulu semua adunan sehingga selesai. Kemudian barulah digoreng.

CUCUR IKAN BILIS ADUNAN AIR PANAS

Cucur Ikan Bilis ini garing dibahagian luar dan lembut di dalamnya. Bolehlah nikmati dengan sos pilihan atau sambal ikan sardin. 

Hurrrmmm... Nampaknya Encik Suami tak larat nak ikuti tutorial membaiki peti sejuk. Telefon sana, telefon sini, akhirnya dapatlah seseorang yang memang bekerja membaiki peralatan elektrik yang rosak. Harap petang ini peti sejuk dapat dibaiki.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe