Popia Mini Sira Pedas

8:11 PTG

Pertama kali makan Popia Mini Sira Pedas, Amie terus jatuh cinta. Apa tidaknya, habis sebalang kecil Amie kunyah tanpa henti! Itu cerita lama! Cerita di suatu hari pada hari raya di kampung laman. Bila dah habis, baru Amie tanya Bonda, dari mana dapat popia pedas yang sangat sedap tu? Bonda kata kakak (kakak Amie) bagi. Amie tanya, ada lagi tak? Bonda jawab: Kakak bagi sebalang. Alamak! Sebalang itulah yang Amie makan sampai habis!
Habis!
Yang tinggal hanya sisa-sisa minyak di pinggir bibir, dan rasa pedas-pedas enak. 
Cerita tidak berakhir di situ!
Amie cuba buat sendiri. 
Biasa makan kerepek ubi sira pedaskan?
Biasa juga tolong arwah MIL buat ubi sira pedas. Jadi, tak ada masalah untuk buat popia sira pedas. Cuma, popia sira pedas yang Amie makan itu, ada rasa-rasa udang kering! 

Jadi, petang tadi sementara 'mood'menggulung masih bersisa, maka menggulunglah lagi sepaket besar kulit popia. Kalau kelmarin Popia Nestum Horlicks yang agak manis, hari ini kita buat popia sira pedas pulak.
Bahan-bahan:
1 paket besar kulit popia
1 biji telur - pukul ringan
1 sudu kecil pati asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak

Bahan kisar
10 biji cili kering
2 sudu besar udang kering
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 biji buah keras

Jom lihat cara membuat popia mini seperti di bawah ini. Jangan lupa sediakan copstiks dan gunting. Tutorial menggulung kulit popia boleh lihat di sini: POPIA NESTUM HORLICKS.


Cara:
1. Gulung kulit popia menggunakan copstik (kalau nak ukuran sama - tak guna copstik pun tak apa - gulung saja begitu).
2. Tinggalkan lebih kurang 1/2 cm di bahagian hujungnya dan sapu dengan telur, dan kemudian kemaskan gulungan tadi hingga melekat.
3. Setelah selesai, gunting gulungan kulit popia mengikut saiz yang disukai.

 4. Panaskan minyak yang banyak dan kemudian goreng kulit popia dengan menggunakan api sedernaha panas. 
 5. Balik-balikkan kulit popia supaya masak sekata, dan biarkan masak sehingga minyak tidak berbuih dan kulit popia berwarna kuning keemasan.

  6. Angkat dan toskan minyaknya.

7. Sementara menggoreng popia mini, Amie masak sambal tumis. Panaskan 1/3 cawan minyak dan tumis bahan kisar, tambahkan pati asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Tumis sehingga terbit minyak dan sambal kelihatan pekat dan likat. Kemudian padamkan api dapur dan biarkan sambal lebih kurang 5 minit, agar sejuk sedikit.

8. Kemudian ambil popia mini yang sudah ditoskan minyaknya tadi dan masukkan ke dalam kuali (sambal). 

 9. Gaul rata supaya popia minit tersalut dengan sambal.

Taraaa.... dah siap! Amie suka sangat popia mini bersira pedas begini, ada sambal melekat-lekat! Jadi, terpulanglah nak buat yang nampak sambal melekat, atau rasa pedas tanpa kelihatan sambal ha ha haa!

Kalau suka, boleh taburkan bijan yang disangan terlebih dahulu. Kalau tak bubuh pun, ok saja.

Jangan lupa, simpan dalam bekas kedap udara kalau Popia Mini Sira Pedas dah sejuk ye. Pssstttt! Jangan tanya Amie, berapa lama Popia Mini Sira Pedas tahan lama, atau tak lemau! Amie tak tahu...sebab, walaupun banyak kali buat Popia Mini Sira Pedas, jangka hayatnya hanya boleh bertahan selama 2 hari atau lebih sedikit, tiga hari! Bukan sebab selepas 2 hari jadi lemau, atau tutup tak kedap udara tapi sebab asyik masuk mulut saja!

6 comments

  1. Nampak sedaaap terkeluar air liur ni....nak Cuba...terima kasih Amie berkongsi ilmu ....

    BalasPadam
  2. Wah sedapnye... Mesti cuba buat nih

    BalasPadam
  3. thank u untuk resepi nya ...sy nak buat sendiri...beli pun sepeket rm25 ....makan kejap je dah selesai....anak sulong sy melayan sambil tgok tv tengah malam....buat sendiri lagi berbaloi kot....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe