Senangnya Resipi Petola Masak Lemak Putih

8:55 PTG

Assalamualaikum.
Selamat malam semua.
Membaca berita dari laman KKM sebentar tadi menyatakan kes Covid-19 di seluruh dunia menghampiri angka 2 juta! Di Amerika Syarikat sahaja, sudah mencecah 29.8% dari jumlah kes keseluruhan dunia. Kes kematian tertinggi masih di Italy iaitu sebanyak 12.8% dari jumlah kes di negara tersebut.
Marilah sama-sama bersyukur kepada-Nya, dengan limpah rahmat-Nya, hari demi hari semakin ramai pesakit Covid-19 di negara kita yang pulih dengan kadar kesembuhan sebanyak 45.01%. Mudah-mudahan jumlah kes positif  dan angka kematian semakin berkurangan. Aamiin.
Kita cerita masak-masak pula. Amie nak kongsikan sayur Petola Masak Lemak Putih. Sedap sungguh kalau dapat petola muda yang segar. Dimasak apa pun sedap! Yang penting jangan terlalu lama di atas api dapur sehingga sayur menjadi lembik. Nanti kurang rangup...ahaks!

Bahan-bahan:
1 biji petola - buang kulit - potong bulat atau serong
1 cawan udang basah yang sudah dibersihkan
15 biji mata petai - potong 2
1 cawan suhun yang sudah ditos dari rendaman
1 biji cili merah - hiris
1 batang serai - diketuk
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
garam / gula perasa pilihan

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan santan cair dan santan pekat dalam periuk.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk, udang dan serai serta cili merah.
3. Didihkan di atas api dapur sehingga udang masak dan kuah santan mula mendidih.
4. Masukkan petola dan petai.
5. Kacau masakan sehingga petola berubah warna.
6. Masukkan suhun, garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau sekali dua, dan kemudian padamkan api dapur.

Petola Masak Lemak Putih dah siap!

1 comments

  1. Wak memang suka petola masak lemak ni.
    kalau takde petola, pakai labu air.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe