Pindang Tumis Ikan Tudung Periuk

8:28 PG

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen.
Moga sihat-sihat sahaja hari ini.
Sarapan apa pagi ini ye?
Amie sedang rendam mee hoon, dan in shaa Allah pagi ini kami akan sarapan mee hoon goreng.
Sementara itu, ambil kesempatan siapkan entri Pindang Tumis Ikan Tudung Periuk dulu. Ikan tudung periuk ini lebihan dari separuh ikan yang Amie masak minggu lepas di sini: Masak Asam Pedas Ikan Cara Mak Mentuaku.

Resepi Pindang  Tumis Ikan Tudung Periuk
Dari kecil, Bonda memang sebut masakan pindang ikan. Entah kenapa, bila menulis resipi tertulis pula 'singgang' padahal nama menu ini masakan 'pindang'. Pindang membawa maksud sejenis masakan berkuah yang dimasak dengan asam (kunyit dll). Itu definisi yang diberikan oleh Kamus dewan. Manakala singgang pula bermaksud, masakan ikan (dll) yang direbus dan digarami. Ada beza antara keduanya. Kreativiti masing-masinglah yang menokok tambah bahan mengikut selera dan citarasa. Akhirnya masakan yang direbus, ditumis terlebih dahulu, dan masakan yang berwarna bening akan menjadi kuning kerana dibubuh kunyit. Wujudlah pelbagai nama seperti singgang kuning, singgang tumis, dan sebagainya. 
Apa pun, kembali kepada maksud asal, Amie memilih 'pindang' kerana masakan ini berwarna kuning sebab ada kandungan kunyit, dan juga berasa masam kerana adanya asam keping.
Amie tambah daun kunyit untuk menambah aroma pada masakan pindang, dan memang Bonda akan masukkan daun kunyit setiap kali masak pindang. Itulah unik dan istimewanya masakan tradisi warisan keluarga. Kita raikan perbezaan bahan dalam resipi sebagai satu ilmu dalam dunia masakan.

Resepi Pindang  Tumis Ikan Tudung Periuk
Warna kuah Pindang Tumis Ikan Tudung Periuk ini tak berapa kuning. Barangkali disebabkan kunyit yang Amie gunakan masih muda, dan dicampur dengan cili padi hijau. Jadi, hasilnya seperti dalam gambar. Tomato kampung yang Amie gunakan ini bersaiz kecil.

Resepi Pindang  Tumis Ikan Tudung Periuk
Inilah rupa tomato kampung yang Amie gunakan dalam masakan Pindang Tumis Ikan Tudung Periuk.

Bahan-bahan:
600 gram ikan tudung periuk - potong ikut saiz yang disukai
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor - boleh gunakan bancuhan air asam jawa
7 biji belimbing buluh - belah tanpa putus
5 biji tomato kampung - belah tanpa putus
1 liter air
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
15 biji cili padi kampung warna hijau
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
2 cm kunyit
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk bersama serai sehingga terbit aroma.
2. Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih.
3. Masukkan asam gelugor, ikan, belimbing buluh dan tomato kampung.
4. Masak selama 5 minit.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Resepi Pindang  Tumis Ikan Tudung Periuk
Pindang Tumis Ikan Tudung Periuk dah siap!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe