Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis

8:50 PTG

Jom buat  kuih onde-onde, lepas itu kita makan sama-sama.
Kamus Dewan kata, onde-onde ini sejenis makanan bentuk bulat-bulat kecil macam guli, diberi inti dan disalut dengan kelapa parut. Onde-onde juga dikenali sebagai buah melaka. Oleh kerana definisinya yang mengatakan sejenis makanan bentuk bulat, diberi inti dan disalut kelapa parut jadi banyaklah versi onde-onde di dapur kita! Ada onde-onde yang diperbuat semata-mata dengan menggunakan tepung pulut, ada yang dicampur dengan tepung gandum, tepung beras dan yang istimewanya untuk mengurangkan rasa liat tepung pulut ditambah pula dengan keledek dan juga labu! Sungguh kreatif betul orang kita dalam mengekalkan kuih tradisional ini. Bahan asasnya tetap digunakan, cuma ditokoh tambah dengan bahan lain untuk menepati citarasa masing-masing.

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis
Jadi, petang tadi usik sedikit buah labu manis yang sudah 'disembelih' dua hari yang lalu. Kita nak buat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis.

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis
Sebaiknya, buah labu ini kita kukus sebab kalau kita rebus, ia akan berair pula. Lepas itu kita lenyek seperti gambar di bawah ini. Jomlah kita semak resipinya.

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis

Bahan-bahan:
2 cawan isi labu manis yang dikukus dan dilecek
3 cawan tepung pulut
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula pasir
gula melaka yang telah dikikis secukupnya
2 helai daun pandai - siat dan simpul
air secukupnya untuk merebus onde-onde
1 cawan kelapa parut gaul dengan 1/2 sudu kecil garam - kukus sebentar

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis
 Kalau rajin bolehlah potong kecil gula melaka bentuk kiub.

Cara penyediaan:
1. Dalam sebuah bekas, masukkan labu manis, tepung pulut, garam dan gula. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di jari. Oleh kerana labu manis sudah sedia lembut dan agak berair, jadi tidak perlu tambah air dalam adunan ini.
2. Ambil sejemput adunan dan bulatkan mengikut saiz yang dikehendaki.
3. Leperkan, dan kemudian letakkan 1/3 sudu kecil gula melaka di tengah-tengah dan seterusnya tutup dengan kemas bentuk bulat. Buat sampai habis.

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis
4. Jerang air di dalam periuk bersama daun pandan sehingga mendidih dan kemudian masukkan onde-onde ke dalam periuk.

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis
Rebuslah onde-onde dengan penuh kasih sayang. Api janganlah terlalu besar seperti yang Amie masak dalam gambar.... ahaks! Ini gaya orang masak macam nak kejar hantu jew ... hahahahaha! Dah rupa gempa bumi pula!

5. Apabila onde-onde tadi terapung di permukaan, menandakan ia sudah masak. Biarkan dahulu 2-3 minit dan kemudian angkat. Toskan di atas penapis berlubang.
6. Kemudian golek-golekkan di atas kelapa parut.

Resipi Mudah Membuat Onde-Onde @ Buah Melaka Labu Manis
Encik Suami panggil onde-onde ini dengan nama kuih klepon!

8 comments

  1. Nampak sedap onde2 labu ni..Cik Wan ada labu separuh dalam peti ais..nanti nak buat jugalah. Terima kasih Amie bagi idea

    BalasPadam
  2. memang sedappp ni
    kuih berasakan labuuu semua sy suka

    BalasPadam
  3. Bulan puasa ni belum sempat lagi buat kuih muih. Sedapnya onde-onde tapi belum pernah makan lagi onde-onde labu. Boleh cuba ni sebab suka labu.

    BalasPadam
  4. antara kuih traditional yang tak pernah boring dimakan. syg kat area saya skrg ssh cari kelapa parut masa pkp ni.

    BalasPadam
  5. Cik Wan,
    sama-sama Cik Wan.

    Mama Sara Nur,
    saya pun suka... lembut jew.

    Azhafizah,
    memang sedap ni.

    Shirven,
    betul tu, musim PKP banyak barang keperluan dapur sukar diperolehi.

    BalasPadam
  6. 토토 This is the best way to share the great article with everyone one, so that everyone can able to utilize this information.

    BalasPadam
  7. 스포츠토토Superb Blog!
    Thanks For Sharing Such an Amazing Post.

    BalasPadam
  8. 바카라사이트 Very informative and trustworthy blog that was really helpful. I will bookmark your site for future use.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe