Ikan Cencaru Sumbat Sambal Tomato

10:32 PTG

Sana sini terdengar keluhan betapa mahalnya harga ikan!
Encik Suami pun, selalu kata daripada beli ikan baiklah beli ayam! Harga ikan melambung naik dari sekecil ikan basung sampailah ikan saiz besar, ikan laut dalam!
Kalau beli pun, selalunya dapat ikan lama, perut sudah terburai dan tentunya isinya tidak berkualiti. Tapi, sesekali nak juga makan ikan. Mengenang Fuad yang pulang bercuti dan suka makan ikan, kami pun belilah juga ikan.
Bagaimanapun, rasa belas kepada nelayan timbul di hati. Sekarang musim laut bergelora, dan cuaca tidak menentu! Moga para nelayan samada nelayan kecil atau nelayan besar, sentiasa dalam keadaan selamat ketika berada di tengah lautan mencari rezeki.
Wokey, dah cerita tentang ikan sudah tentu nak cerita resepi ikan!
Aie panggang ikan cencaru, sumbat dengan sambal tomato. Mulanya nak buat sambal kelapa, tapi kelapa parut sudah rosak! Kelmarinnya, keluarkan kelapa dan ikan cencaru, tapi bila Encik Suami pulang, diajaknya kami makan di luar! Amie simpan semula ikan cencaru di dalam peti sejuk, tapi terlupa nak masukkan sekali sebungkus kelapa parut! Esok paginya baru tersedar!
Tak apalah, tak ada kelapa parut untuk sumbat ikan, kita buat cara lain pulak.


Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - bersihkan dan belah belakang
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji tomato - cincang
1/2 sudu kecil pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar :
10 biji cili padi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara:
1. Campurkan bahan tumbuk dengan tomato cincang, pati asan jawa, garam / gula / perasa pilihan. Gaul sebati
2. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Masukkan sambal tomato tadi ke dalam 'poket' belakang ikan cencaru.
3. Panggang hingga masak.

 Ini saja bahan yang diperlukan.

Kalau suka, masukkan sekali tomatu cincang ke dalam lesung dan gaul terus.

Pangganglah di mana-mana tempat pemanggang...hiks! Dalam oven boleh, dalam kuali boleh, atas bara lagilah boleh!

Dah siap!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe