Nasi Ala Kak Wook

4:21 PTG

Terima kasih buat Ustaz Mohd. Za Fauzan kerana sudi kongsikan resepi Nasi Ala Kak Wook. Sedap hasil air tangan anak muda ini menjual pelbagai jenis masakan Kelantan di LD. Mudah-mudahan rezeki terus mencurah masuk, dan sentiasa diberikan kesihatan oleh-Nya. In shaa Allah satu hari nanti Ustaz Fauzan berjaya menjadi pengusaha makanan! Kak Amie kongsikan resepinya di sini ye Fauzan.



Bahan untuk gulai ayam:
bahagian leher, sayap, kaki, tulang belakang, hati dan mempedal dari seekor ayam  – potong kecil-kecil
3 biji terung panjang – potong  ikut citarasa
3 ulas bawang putih – dhiris
5 biji bawang merah – dihiris
1 labu bawang besar – dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 sudu kecil pati asam jawa
4 sudu besar serbuk rempah kari ayam
300 ml santan pekat
1 liter air
4 sudu besar minyak
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
1.         Panaskan minyak dan tumis  bawang putih, bawang merah serta bawang besar hingga layu.
2.         Masukkan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.  Tumis hingga terbit bau.
3.         Kemudian masukkan cili kisar bersama pati asam jawa. Masak sehingga terbit minyak.
4.         Tambahkan  serbuk rempah kari, dan jika tumisan terlalu kering, tambahkan sedikit air.
5.         Masukkan bahagian ayam untuk digulai dan masak sehingga  kelihatan layu, seterusnya tambahkan air.
6.         Setelah ayam empuk, masukkan terung dan diikuti santan pekat.
7.         Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi dan perasakan dengan garam dan gula.
8.         Padamkan api dapur.




Bahan-bahan untuk ayam goreng kunyit:
Bahagian dada dan peha  dari seekor ayam – potong kecil-kecil
5 batang kacang panjang – potong  3 cm
1 labu bawang besar – hiris kasar
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak:
1.         Gaul daging ayam bersama garam dank unit. Biarkan seketika.
2.         Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3.         Ambil 3 sudu besar minyak bekas gorengan ayam tadi, dan masukkan hirisan 
bawang besar.

4.         Apabila bawang telah layu, masukkan ayam goreng bersama kacang panjang. Gaul rata sehingga kacang panjang berubah warna.
5.         Padamkan api dapur.
Hidangkan gulai ayam serta ayam goreng kunyit bersama nasi putih, air lada dan juga hirisan timun.

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe