Belacan Cocos

8:55 PTG

Belacan?
Resepi belacan?
Entahlah.... Dah memang begitu namanya. Orang Melayu Cocos di LD menyebutnya dengan panggilan sedemikian. Amie namakanlah sebagai Belacan Cocos.
MIL yang beranggungjawab perkenalkan resepi Belacan ini semasa hayatnya masih ada. Bukan resepi buat belacan ye, tapi sejenis masakan yang mengandungi belacan, dan namanya tetap juga Belacan!
MIL & FIL suka sangat dengan hidangan Belacan! 
Mulanya Amie pun hanya melihat sahaja bagaimana MIL sediakan Belacan itu. Waktu makan, Amie hanya cuit sedikit.
Anehnya, Belacan ini mendapat tempat juga sebagai salah satu menu di antara lauk-pauk semasa kenduri-kendara. Kalau MIL olah Belacan, memang tak tinggal walau seketul!
Beberapa hari lepas memang Encik Suami sebut-sebut Belacan!
Dibelinya satu tin ikan sardin, katanya nanti Mommy boleh buat Belacan.
Amie diam, tak menyahut. Malah, tengahmalam sempat telefon Fuad ditingkat bawah supaya masak saja ikan sardin sebagai lauk bersahur. (Tanpa sedikit pun rasa bersalah bahawa sardin itu Encik Suami mahu supaya Amie buatkan Belacan!)
Kelmarin, sempat singgah di pasar raya, dan 'terambil' satu tin mackerel. Hurrrmmm... kalau dah namanya ikan dalam tin, rasanya sesiapa pun dengan mudahnya akan menyebut sebagai ikan sardin!
Petang tadi, tertidur bersama Firdaus!
Mimpi masak Belacan!
Terjaga dari tidur, terus solat Asar dan bergegas ke dapur. Terpandang satu tin ikan mackerel (kira sardin juga ...hiks), terus cari bahan lain untuk dibuat Belacan.
Encik Suami yang baru pulang, senyum saja lihat bini kesayangannya bergelumang dengan belacan di dapur....ahaks!

MIL kata, Belacan ini membuka selera untuk makan!
Hidangkan sahaja dengan nasi panas, ikan goreng dan sayur berkuah...walllaaaaa!

Bahannya pun ringkas dan mudah diperoleh. Biasanya MIL gunakan ikan saiz dalam tin yang kecil. Bilangan cili padi, terpulang atas citarasa masing-masing. Kalau nak pedas bubuhlah lebih. Kalau tak tahan pedas, bubuhlah dua tiga biji sahaja. Bawang merah dan bawang putih pun, ikut suka nak berapa banyak. Telur gunakan sebiji saja. Kalau nak gunakan perasa, terpulanglah nak bubuh perasa apa. Amie selalunya tulis 'perasa pilihan' sebab masing-masing ada 'perasa' kegemaran sendiri. Nak tambah garam atau gula, atau perencah cukup rasa, atau pak aji, itu terpulanglah. Dan satu lagi, saiz belacan yang Amie gunakan, seketul dari dalam kotak. seberat 20 gram. Belacan inilah yang MIL gunakan.

 Inilah ikan mackerel dalam tin yang Amie gunakan untuk membuat Belacan Cocos. 

Inilah isi ikan mackerel.

 Antara peralatan yang paling diperlukan untuk membuat Belacan Cocos ialah lesung!
Jom kita lihat bahan-bahan resepi di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 tin kecil ikan mackerel / sardin - asingkan isi dengan sos
1 biji telur
minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
20 biji cili padi - boleh tambah atau kurangkan - ikut kepedasan yang diingini
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
20 gram belacan

Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan cili padi. Terpulang nak tumbuk lumat atau separuh lumat. Kemudian masukkan belacan dan tumbuk sebati.

Amie lebih suka kasar-kasar sikit, tapi kalau tumbuk lumat pun tak jadi masalah. Cantiklah nanti hasilnya bila digoreng.

 2. Masukkan ikan mackerel / sardin ke dalam lesung yang berisi bahan tumbuk tadi.


 Sos ikan mackerel / sardin tinggalkan ye. Tak perlu masukkan dalam lesung!

 Macam inilah rupanya ikan mackerel masuk dalam lesung.

3. Tumbuk sedikit ikan mackerel / sardin agar sebati dengan bahan tumbuk yang lain. Pada  masa ini bolehlah masukkan bahan perasa.

 4. Pecahkan sebiji telur ke dalam lesung.


5. Gaul sebati bersama bahan tumbuk di dalam lesung.
6. Panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng jemput-jemput. Terpulang untuk membentuknya, nak lonjong, nak bulat atau leper.

MIL suka perahkan jus limau kasturi di atas Belacan Cocos yang siap digoreng. Hurrmmm.... terkenang arwah MIL & FIL sewaktu bersahur.  Selain Belacan Cocos, MIL akan sediakan FIL air kelapa! Setiap malam di bulan Ramadhan memang FIL akan minum air kelapa muda. Kenangan ini terbayang di ruang mata ketika sibuk menyiapkan Belacan Cocos, Encik Suami meminta Fuad sediakan air kelapa muda untuk berbuka puasa. Fairuz pula, dimintanya mengisar mangga udang yang baru dikutip Encik Suami.

7 comments

  1. unik betul resepi ni k. amie. pasti memikat selera.
    Masuk list dulu. ada masa boleh cuba

    BalasPadam
  2. oh sardin tu yang jadi bahan utama belacan. Dah macam bentuk bergedil ja. emm unik resepinya.

    BalasPadam
  3. Nanti boleh try, unik resepi tu yang guna based sardin.

    BalasPadam
  4. Unik sangat. Boleh try nanti sebab nampak mudah je tu.

    BalasPadam
  5. Lina,
    resepi tinggalan MIL, air tangan orang lama memang unik kan.

    Nasa Mulia,
    silakan, kalau tak suka rasa masin belacan, boleh kurangkan belacan.

    Notie,
    ye, sardin tu hero belacan hahahaaa.

    Puan Hazel,
    silakan, sedap ni buat lauk sampingan makan tengahari, dgn sayur berkuah dan ikan goreng.

    BalasPadam
  6. Naaa gurih d diak tu belacan goreng... x sgka resepi belacan kokos blh d search.. haha.. tq.. resepi kaki ayam tu mmg tercari2.. pebret org kokos.. pemes mee kaki ayam d ld.. dulu sllu beli d pasar.. mmg sllu melepas sbb tu paling hot

    BalasPadam
  7. Unknown,
    sekadar merakam kenangan yang dilalui bersama arwah mak kemiti heheeee...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe