Menyusuri Lorong-Lorong Pasar di Tala'a Kebira Medina of Fes

10:17 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom jalan-jalan menyusuri lorong-lorong pasar di bandar lama, Medina of Fes iaitu Tala'a Kebira. Tala'a Kebira ialah salah satu jalan terpanjang dan paling penting di Fes el-Bali, kota lama (medina) Fes, Maghribi. Jalan itu berjalan kira-kira timur ke barat, bermula berhampiran pintu Bab Bou Jeloud dan Bab Mahrouk di barat dan berakhir di Madrasah al-Attarine di timur, berhampiran Masjid Qarawiyyin. Ia merupakan salah satu jalan souq (pasar) utama di bandar lama (termasuk Souq al-Attarine, yang menduduki hujung timurnya dan beberapa monumen bersejarah yang penting dibina di sepanjangnya.





Dari atas hingga ke bawah, memang jelas terdapat tinggalan kesan masa lalu menunjukkan suasana setempat yang sudah dimakan usia.


Selain Tala'a Kebira, jalan lain seperti Tala'a Seghira, menjalankan peranan yang sama dengan Tala'a Kebira, dari Bab Bou Jeloud di barat sehingga bergabung semula dengan Tala'a Kebira di kawasan Ain Allou di timur antara Masjid Chrabliyine dan Place Nejjarine. Walaupun Tala'a Kebira adalah salah satu jalan yang paling luas dan paling lurus merentasi Madinah, seperti jalan-jalan lain di bandar lama laluannya sebahagiannya ditentukan oleh rupa bumi lembah di mana Fes dibina. Akibatnya, ia masih membengkok dan berangin sedikit  mengikut cerun.

Bagaimanapun Amie hanya kongsikan gambar-gambar di sepanjang Tala'a Kebira sahaja.



Pintu usang, menunjukkan usianya yang sudah lanjut!



Seperti di kebanyakan bandar Islam zaman pertengahan, lorong-lorong utama Fes biasanya berjalan dari pintu utama bandar ke kawasan masjid utama bandar yang terletak di tengah-tengah bandar raya dan zon ekonomi. Jalan-jalan souk (pasar) itu sendiri merupakan paksi komersial utama bandar dan merupakan rumah tumpangan untuk pedagang. Akibatnya, peniaga dan pelawat asing jarang perlu bersiar-siar di luar kawasan ini dan kebanyakan jalan yang bercabang darinya hanya menghala ke lorong kediaman tempatan yang dipanggil derbs).








Hujung barat jalan ini sebahagian besarnya digunakan oleh pasar hasil, penjual daging, dan kedai makanan lain. 


























Pintu masuk barat ke Souq al-Attarine (Pasar Rempah) di Tala'a Kebira.
Selepas Ain Allou jalan melalui di bawah pintu masuk dan memasuki Souq al-'Attarine, Pasar Rempah. Ini adalah laluan utama dalam rangkaian utama jalan komersial di tengah-tengah bandar lama, yang termasuk Kissaria (lihat di bawah).[1][3][6] Jalan di sini berbumbung dan daerah ini dikawal di kedua-dua hujungnya dengan pintu pagar yang, pada zaman dahulu, boleh dikunci oleh pengawal pada waktu malam.[7] Mengikut nama pasaran, kedai-kedai di sini dahulunya mengkhususkan diri dalam penjualan rempah dan ubat-ubatan, tetapi kini mereka menjual pelbagai barangan. Pada abad ke-16 terdapat kira-kira 150-170 kedai di sini menurut penulis sejarah Leo Africanus dan Marmol Carvajal.[7]


Di sebelah utara jalan di sepanjang kawasan ini terdapat beberapa pasar lain yang disusun di sekeliling dataran kecil iaitu:
  • Souq at-Tellis
  • Souq el-Haik
  • Souk as-Selham
  • Souq al-Bali.

    Setiap pasar ini, secara tradisinya menjual pelbagai jenis pakaian atau pakaian tertentu, sebagai tambahan kepada tekstil lain. Di sebelah selatan jalan, berhampiran pintu masuk barat Souq al-Attarine, adalah pintu masuk ke Souq al-Henna, iaitu pasar inai tradisional, produk kecantikan dan kebersihan lain di dataran kecil berhampiran pokok. 

















Huh! Sesungguhnya kami tidaklah semata-mata berjalan di lorong-lorong pasar tetapi menyusuri suasana abad-abad lalu, membawa gambaran sebenar bandar lama Medina of Fes! Buktinya, dari menapak jalan, dinding atau tembok di kiri kanan dan mendongak di bahagian atas semuanya menjelaskan bahawa sejarah masa lalu terus terbentang  mengikut masa! 

13 comments

  1. Menarik dapat berjalan-jalan di pasar tradisional begini. Pasar lama yang menyimpan cerita.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  3. Mereka masih mengekalkan bangunan lama ya.

    BalasPadam
  4. masih mengekalkan identiti pasar lama rupanya, leka kak ana layan gambar-gambar yang Amie kongsikan , tq so much dik :)

    BalasPadam
  5. Kagum berapa mereka preserve bangunan² lama dan warisan budaya mereka. Memang begitulah sepatutnya kan, supaya generasi kini dapat melihat dan mempelajari hasil tinggalan Nenek nenek moyang mereka.

    BalasPadam
  6. Padat aktiviti jualan diorang ek... ralit tgk gambar²... kt kuching ada jugak yg kitorang gelar 'lorong sempit' dan ada kedai² mcm ni tp lorong tu xdelah panajng sgt, dan kedai kain je ada kt situ, dulu ada masjid india mmg ramai la jemaah kt situ skrg masjid india pun dh jd masjid terapung tepi sungai, sy pun dh lama x lalu di situ jugak

    BalasPadam
  7. Dekat Malaysia ni banyak jugak bangunan lama tapi terbiar. Tak ada usaha dijadikan tempat pelancongan atau memang tak ada siapa tertarik nak datang terutama jika ia terletak di luar bandar. Ni dekat luar bandar atau bandar utama, Kak Amie? Ramai pelancong dan bangunan pun terpelihara.

    BalasPadam
  8. permandangan macam ni hanya terdapat di negara2 timur tengah. sangat menarik menyusuri laluan2 tu...

    BalasPadam
  9. Lorong-lorong kecil yang penuh dengan khazanah. Gambo yang 1st tu tak tahan tenguk beg dia yang cantik

    BalasPadam
  10. Kalau lalu jalan macam ni agaknya asyik lah ketinggalan keretapi oleh geng travel sebab asyik le pit stop. Tak tahan wooo tenguk dia punya jualan. hehehehe hantu shopping sudah mai

    BalasPadam
  11. Best kalau dapat jalan2 sini sebab banyak untuk dilihat dan mungkin untuk dibeli juga.

    BalasPadam
  12. Sa suka nak explore tempat macam ni tapi tu la..ntah bila la dapat pergi...

    BalasPadam
  13. Banyak tinggalan sejarah di sini. Seronok dapat explore apa yang ada sini. Banyak juga perniagaan yang ada di sini. Paling struggle yang jual makanan di lorong yang agak sempit ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe