Tradisi Malam Ketupat Masyarakat Cocos Yang Tak Dilupakan: Malam 15 Ramadan

9:13 PTG

Bismillahirrahmanirrahnim.
Kali ini Amie tidak banyak bercerita tentang Malam Ketupat 15 Ramadan. Bolehlah baca entri di bawah ini jika ingin mengetahui untuk lebih lanjut.

Kelmarin, walaupun sibuk menguruskan majlis bacaan Yasin dan tahlil untuk Allahyarham MUHAMMAD NAZMIE AIZAT, namun ahli keluarga sebelah Encik Suami tidak melupakan tradisi malam ketupat pada 15 Ramadan. Sempat juga adik ipar masak ketupat di kampung. Tahun ini Amie tidak sempat anyam kelongsong ketupat seperti tahun-tahun sebelumnya. Alhamdulillah dapat juga 'bekalan' ketupat dari kampung.

Firdaus pula awal-awal lagi sebelum turun dari kereta di sekolah agama sudah berpesan: Buka puasa nanti Daus tak mahu makan. Daus hendak minum air saja. Daus hendak minum air banyak-banyak!


Amie tidak masak banyak untuk juadah berbuka puasa. Amie panaskan semula ketupat dari kampung dengan cara kukus dan hidangkan bersama kari ayam dan serondeng daging yang dibeli dari Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelantan bulan lepas.

Ketupat ini diperbuat dari beras pulut dan direbus menggunakan santan kelapa.


Ayam Masak Kari ini sudah semestinya Amie masak ikut resipi orang Cocos. Di akhir masakan, tuangkan jus limau nipis! Amie tambahkan telur rebus.


Sedap serondeng daging dari Kelantan ini.
Sayang pula tak beli banyak, hanya lima bungkus sahaja.
Bulan puasa begini, memang  laris manis serondeng daging ini.

Terima kasih bekalkan kami ketupat!


Apabila Firdaus pulang dari sekolah agama, dia terus bertanya: Mommy masak apa ni? Sedap baunya. Setelah mengetahui kita masak kari ayam, dia pun bersemangat hendak  makan sewaktu berbuka puasa padahal sudah pesan berkali-kali supaya sediakan banyak-banyak air minuman. Daus hendak minum saja, katanya!

Sewaktu azan masuk waktu berbuka, dialah juga yang cepat-cepat baca doa dan terus capai ketupat makan dengan kari ayam!



9 comments

  1. Hahahahaha daaaus, lucu sangat 😄. Sama seperti anak saya. Awal2 bilang tak nak makan, hanya mau minum. Tp kemudian dia juga yg duluan ambil makan saat berbuka.

    Jadi Tahu ada tradisi ini kak Amie . Menarik. Ketupat dan gulai begini biasanya kami hidang pas lebaran, ini malah 15 Ramadhan yaa.

    Nampak sedap semua masakan kak Amie ini 😍😍

    BalasPadam
  2. Boleh buat segmen... "Daus buat hal apa hari ni...." hahaha

    BalasPadam
  3. Baru bersembang dengan encik suami nak makan ketupat daun raya nanti. Mintak dia anyam ketupat sebab saya tak pandai. hihi..Pagi ni nampak ketupat daun di blog Kak Amie. Aura raya pun dah datang.
    Excited Daus nak makan bila bau makanan sedap. Kari favourite Daus ye. Dari nak minum air banyak² tak nak makan, terus berselera nak makan. hihi...

    BalasPadam
  4. dahaga sangat agaknya dengan cuaca panas ni kan..yang Daus terbayang air je..tp bila tengok masakan mummy terus tak boleh nak tolak hehe comel la Daus ni

    BalasPadam
  5. Menarik tradisi yg masih dikekalkan ni 👍
    Serunding Kelantan memang sedap, tapi harganya pun boleh tahan kan Kak Amie. Tapi berbaloi dgn usaha dan hasilnya, sedap dan tahan lama.

    BalasPadam
  6. Saya hanya tahu pasal Malam Ketupat ni sejak baca blog cikgu..Selama ni hanya tau Malam Tujuh Likur ja..
    Banyak info la kalau bartandang ke sini...Terima kasih cikgu

    BalasPadam
  7. sedapnya ketupat tu kak, direbus dengan santan pulak tu. Sekarang panas melampau itu yang sedap dapat minum air sejuk je kan...

    BalasPadam
  8. First time dengar tradisi ni, Malam Ketupat. Serunding memang sedap. Hehe Daus ni boleh imagine dia balik tanya mommy pasal makan minum.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe